Sari la conținut

Gonartroza sau artroza genunchiului, semne și simptome. În ce constă tratamentul și care sunt principalele cauze medicale pentru care apare această afecțiune

apa la genunchi
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Gonartroza sau artroza genunchiului reprezintă cea mai frecventă afecțiune articulară de la nivelul genunchiului, care apare, mai ales, la vârstnici.

Știai că obezitatea sau diabetul zaharat favorizează apariția gonartrozei?

Dar în ce constă evoluția, dar și ce categorii de persoane sunt predispuse la aceasta boală, ne explică, pe larg, medicul ortoped Tarek Nazer.

„Gonartroza constă în degradarea cartilajelor care își pierd suplețea și face ca alunecarea dintre extremitățile osoase să fie dureroasă și cu stări de disconfort.”

Care sunt semnele și simptomele gonartrozei?

Durerea este primul simptom care apare cu debut lent, exacerbate de efort și ameliorate de repaus. Pe masură ce boala evoluează, durerea apare în perioada de repaus, inclusiv noaptea. Un al doilea simptom important este limitarea mobilității, urmate de tumefierea articulației, apariția cracmentelor, a senzației de arsură, a așa numitelor junghiuri, iar în stadiile avansate a deformării genunchilor.

Care sunt cauzele gonartrozei?

„Gonartroza nu apare la tineri, doar în cazul unei gonartroze secundare unei patologii conexe (probleme reumatice, post traumatism). De obicei, gonartroza este o afecțiune des întâlnită la vârstnici, din cauza unei deteriorări naturale a cartilajului care acoperă structurile osoase aflate în articulația genunchiului. Ca factori de risc, ce favorizează apariția mai rapidă a gonartrozei, putem menționa: obezitatea, traumatismele, diabetul zaharat, tulburările hormonale, guta, deviațiile de ax (genu varum, genu valgum, genu recurvatum), istoricul familial și suprasolicitarea de-a lungul vieții”, continuă specialistul.

Gonartroza sau artroza genunchiului. Cum se pune diagnosticul ?

„Principala modalitate de diagnosticare a gonartrozei este examenul clinic axat pe genunchiul dureros, cu redoare articualară și deformarea axului, însoțit de evaluarea radiologică, prin care se observă pensarea spațiului articular, cu apariția osteofitelor și a altor modificări ce apar în funcție de stadiul bolii. Se pot efectua și alte teste imagistice, precum examenul RMN care aduce informații despre starea meniscurilor, ligamentelor și a cartilajului articular, completat inclusiv de analize de sânge.”, mai precizează ortopedul.

Care este tratamentul ?

Tratament conservator – „Tratamentul se decide in funcție de vârsta , stadiul și starea generală a pacientului. Schimbarea stilului de viață se referă la pierderea în greutate, menținerea mobilității prin activitate fizică și evitarea suprasolicitării genunchiului.

Astfel, amintim:

1.Tratament cu fizioterapie și kinetoterapie, proceduri care vizează reducerea durerii și a inflamației;

2.Tratament farmacologic cu antiinflamatoarie, antialgice și miorelaxante, pentru controlarea durerii; 3.Tratamentul cu infiltrații intra-articulare în vederea îmbunătățirii calității cartilajului articular rămas, în stadiile incipiente sau, în cazurile avansate, la pacienții cu contraindicație de tratament chirurgical;

4.Tratamentul chirurgical – Artroscopia de genunchi în stadiile I-II poate ajuta la reducerea durerii și la întârzierea evoluției bolii. – Osteotomia de corecție are ca scop relaxarea membrului inferior, dar este o metodă rar folosită. – Artroplastia de genunchi prin care se înlocuiește articulația genunchiului cu o proteză metalică unicompartimentală sau totală, în funcție de caz și procesul degenerativ al genunchiului.

Recuperarea dupa o artroplastie de genunchi durează între 4-6 săptămâni, timp în care pacientul efectuează un program special de kinetoterapie pentru o recuperarea completă.”, conchide dr. Tarek Nazer.

Daca suferiți de această problemă, aveți dureri de genunchi sau o senzatie de disconfort, este indicat să consultați un medic ortoped.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel