Sari la conținut

Greșeala periculoasă care îmbolnăvește bărbații de sifilis. Majoritatea celor infectați nici nu știu că au boala

România e fruntașă la numărul de bolnavi de sifilis. Majoritatea sunt bărbați și fac greșeala să creadă că boala nu se transmite și prin sex oral. 

Sifilisul este o infectie care se transmite prin contact sexual neprotejat, fie vaginal, oral sau anal, de la mama la fat sau prin transfuzii de sange. Fiind transmisa sexual, sifilisul este catalogat ca boala cu transmitere sexuala.

Boala are 4 patru stadii, primar, secundar , latent si tardiv iar primele simptome se declanseaza ca rani nedureroase prezente in special in zona genitala.

„Prostituţia, promiscuitatea, lipsa de educaţie sunt principalele cauze. Mulţi bărbaţi nu ştiu că sifilisul se transmite şi prin sex oral. Întrebaţi dacă au întreţinut raporturi sexuale declară că nu. Dacă îi întrebi de sex oral, atunci spun că da”, a explicat Oana Clătici, dermatolog la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Simptome si Stadiile Sifilisului

Sifilisul primar

Sifilisul primar se transmite de obicei prin contact sexual direct. Perioada de incubatie a infectiei, perioada de timp de la infectare pana la aparitia primelor simptome, este cuprinsa intre 3 si 90 de zile, iar perioada medie este de 21 de zile.

Primele manifestarii ale boli sunt de obicei ulceratii nedureroase, fara mancarimi, cu diametru in 3 si 30 de milimetri. Leziunile pot avea orice forma ajungand in final la stadiul de eroziune sau ulcer. Aparitia acest leziuni apar in general in zona cervixului, la femei, si in zona penisului la barbatii heterosexuali.

Sifilisul secundar

Leziunile superficiale a pielii, caracterizate printr-o mica ridicatura rosiatica sau neagra, dura si noduli rosiatici ce acopera cea mai mare parte a corpului, sunt caracteristici ale sifilisului secundar.

Manifestatiile Sifilisului secundar apare la circa 4-10 saptamani dupa infectia primara. Desi este cunoscut pentru simptomanica diferita, cele mai comune implica manifestari la nivelul pielii, ale membranele mucoase si ale gamglionilor limfatici. Pot aparea iritatii de culoare roz-rosiatica pe trunchi si extremitati, inclusiv palme si talpi.

Printre alte simptome ale sifilisului secundar se numara si febra, dureri in gat, indispozitie, pierdere in greutate, caderea parului si dureri anormale de cap.

Sifilisul latent

Stadiul latent (ascuns) al sifilisului debuteaza odata cu disparitia simptomelor primare si secundare. In absenta tratamentului, persoana infectata va continua sa prezinte sifilis chiar daca nu prezinta simptome. Stadiul latent al sifilisului poate apare chiar si dupa 10-20 ani de la dobandirea infectiei si poate dura ani de zile. In stadiile avansate, sifilisul distruge organele interne: creierul, nervii, ochii, inima, vasele de sange, ficatul, oasele si articulatiile.

Sifilisul tertiar

Sifilisul tertiar se manifesta la circa 3-15 ani dupa infectia initiala si poate avea trei forme diferite: sifilis gomatos, neurosifilis tardiv si sifilis cardiovascular. In acest stadiu boala nu mai este infectioasa.

Sifilisul gomatos se manifesta la 1-46 ani dupa infectia initiala, cu o medie de 15 ani. Aceasta etapa este caracterizata prin formarea unor gome ce arata ca niste umflaturi moi, cu aspect de tumoare. Acestea afecteaza de obicei pielea, oasele si ficatul, dar pot aparea oriunde.

Neurosifilisul este o infectie ce afecteaza sistemul nervos central. Acesta poate aparea devreme, fie asimptomatic, fie sub forma de meningitasifilitica sau tarziu sub forma sifilisului meningovascular, pareza generala sau tabes dorsalis asociat cu probleme de echilibru si dureri strapungatoare in extremitati. Printre simptomele sifilisului meningovascular se numara apatia, atacurile de apoplexie si pareza generala cu dementa si tabes dorsalis.

Sifilisul cardiovascular apare de obicei la 10-30 ani dupa infectarea initiala. Cea mai des intalnita complicatie este aortita sifilitica ce poate duce la anevrism.

Sifilisul congenital

Infectia sifilitica poate fi transmisa de la mama la fat. De aceea se recomanda testarea ambilor parteneri pentru infectii cu transmitere sexuala, din cauza consecintelor severe asupra nou nascutului, inainte de conceptie, pentru a elimina riscurile unei transmiteri.

Virusul sifilitic patrunde in sistemul sanguin al fatului prin intermediul placentel, determinand astfel infectia nou-nascutului sau chiar moartea fatului.

Simptomele sifilisului congenital:

  • scurgeri de secretii din cavitatea nazala, apoasa ;
  • eruptie contagioasa, ce apare frecvent la nivelul palmelor;
  • anemie;
  • cresterea in volum a ficatului si splinei ;
  • cresterea in volum a ganglionilor limfatici ;
  • retard in crestere si dezvoltare;

Medicii atenționează că, în lipsa tratamentului, boala poate avea o evoluție gravă. „În faza terțiară, este mortală. În ultimii ani, a apărut și în țări din Vest mai ales la muncitori migranți, cu un ni vel de educație scăzut”, spune medicul dermato-venerolog Mihaela Leventer. În prima fază, sifilisul se manifestă cu ulcerații în zona genitală, umflarea ganglionilor din aceeași zonă, dar și bube roșii pe talpă și în palmă.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel