Sari la conținut

Gripa și complicațiile sale. Ce simptome trebuie să ne îngrijoreze

young female blowing her nose

Gripa sezonieră este, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), o infecție virală acută, care se răspândește ușor de la o persoană la alta.

Virusurile gripei sezoniere circulă în întreaga lume și pot afecta persoanele din orice grup de vârstă.

Virusurile gripale și tipurile lor

Există trei tipuri de virusuri gripale sezoniere: A, B și C. Subtipurile de virus gripal A care circulă în prezent printre oameni sunt: A (H1N1) și A (H3N2). Gripa circulantă A (H1N1) este, de asemenea, scrisă ca A (H1N1) pdm09, deoarece a cauzat pandemia din 2009 și a înlocuit ulterior virusul gripei sezoniere A (H1N1), care a circulat înainte de 2009.

Virusurile gripei A și B circulă și provoacă focare și epidemii. Din acest motiv, tulpinile relevante de virus gripal A și B sunt incluse în vaccinurile de gripă sezonieră.

Gripa sezonieră se răspândește ușor, cu transmitere rapidă în zone aglomerate, inclusiv în școli și spitale. Atunci când o persoană infectată tușește sau strănută, picăturile care conțin viruși sunt dispersate în aer și sunt răspândite în apropierea persoanelor care le respiră. Virusul poate fi, de asemenea, răspândit de mâinile contaminate. Pentru a preveni transmiterea, oamenii ar trebui să-și acopere gura și nasul cu batiste, șervețele sau măști chirurgicale, atunci când tușesc și să-și spele în mod regulat mâinile.

Gripa sezonieră se caracterizează printr-o apariție bruscă a febrei, tuse (de obicei uscată), dureri de cap, dureri musculare și articulare, stare generală de rău (senzație de rău) și durere în gât. Tusea poate fi severă și poate dura 2 sau mai multe săptămâni. Majoritatea oamenilor se recuperează în decurs de o săptămână, fără a necesita îngrijiri medicale. Timpul de la infecție până la boală, cunoscut ca perioadă de incubație, este de aproximativ 2 zile. Vaccinarea împotriva gripei este cea mai eficientă metodă de prevenire.

„Complicaţiile gripei pot include pneumonie, infecţii ale urechii, infecţii ale sinusurilor, deshidratare şi agravarea afecţiunilor cronice deja existente, cum ar fi insuficienţa cardiacă congestivă, astmul sau diabetul”, arată specialiştii.

În afară de vaccinare, care este cea mai eficientă măsură de prevenire a gripei, medicii afirmă că există o serie de reguli care, dacă sunt respectate, pot duce la limitarea răspândirii gripei. Astfel, oamenii sunt sfătuiţi să se spele pe mâini în mod regulat cu apă şi săpun, să îşi acopere gura şi nasul cu un şerveţel atunci când strănută, apoi să îl acopere şi să îl arunce. De asemenea, alimentaţia adecvată şi consumul de legume şi fructe este esenţial, la fel şi consumul de lichide, în special ceaiuri cu lămâie, apreciază specialiştii.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel