duminică, iunie 26, 2022

Holeră în Republica Moldova! Carmen Dorobăț, avertisment: Sunt modificări ale unui trai normal pe toată granița de Est. Trebuie luate măsuri de precauție.

Este alertă de holeră în Republica Moldova, după ce autoritățile au descoperit vibrion de holeră pe o plajă de pe malul Nistrului. Anunțul a fost făcut marți, luni, 20 iunie, de șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor primăriei Chișinău.

Te-ar mai interesa: Carmen Brumă: Foarte important! Carnea e prietena ...

„În perioada estivala, Centrul de Sănătate Publică Chișinău examinează și preia studii de santinela referitor la bazinele acvatice. Conform ultimelor probe, la plaja de la Vadul lui Vodă s-a depistat vibrionul de holeră. Atenționam că cei care fac plaja și se vor scălda în bazinul acvatic să fie foarte atenți, să asculte de sfatul medicilor”, a declarat Boris Gîlca, potrivit ProTV Chișinău.

Totodată, Boris Gîlca a atenționat oamenii ca, în cazul în care vor intra în apele Nistrului, aceștia să facă și duș după și să rămână în alertă referitor la posibilele urmari.

Te-ar mai interesa: Licoare pentru dezintoxicarea ficatului. Lidia Fec...

Holeră în Republica Moldova! Carmen Dorobăț, avertisment: Sunt modificări ale unui trai normal pe toată granița de Est. Trebuie luate măsuri de precauție

Holera se caracterizează printr-un volum mare de scaune diareice, vărsături, crampe musculare, pierderea rapidă a fluidelor, până la 20 de litri pe zi, dar și deshidratare severă. În ciuda rezultatelor analizelor probelor din apă scăldatul nu a fost interzis în zonă.

„Are legătură cu aceste modificări ale unui trai normal pe care îl are un popor. Această modificare este prezentă pe toată granița noastră de est, din Ucraina și spre Republica Moldova.

Te-ar mai interesa: Degetele tale arată AȘA? Poate fi vorba de un simp...

Apar în felul acesta breșe în ceea ce privește igiena, inclusiv în ceea ce privește condițiile de potabilitate ale apei și tot ceea ce înseamnă condiții de igienă începând cu grija de a fi spălate fructele și legumele sau spălatul pe mâini cu apă și săpun, holera fiind o boală bacteriană care se transmite pe cale digestivă”, a declarat medicul infecționist Carmen Dorobăț.

Te-ar mai interesa: Vrei o mărire de salariu? Iată ce culori trebuie s...

„Oamenii trebuie să înțeleagă că nu este vorba despre o transmitere aerogenă, cum s-a întâmplat în cazul COVID și nu vom avea un val ca acela la care am asistat în anii trecuți. Dar categoric trebuie luate măsuri de precauție în tot ceea ce înseamnă condiții de igienă.

Persoanele care vin de acolo să fie verificate ca și stare de sănătate iar cei care pleacă spre zonele respectivă să aibă grijă de tot ceea ce înseamnă condiții de igienă, inclusiv zonele unde se cazează, spațiile în care se alimentează și de unde beau apă”, a mai spus medicul, potrivit Antena 3.

Te-ar mai interesa: Rețetă antistres. Profesorul Vlad Ciurea: Să facem...

Cei care se confruntă cu astfel de simptome ar trebui să meargă cât mai repede la un medic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private