Sari la conținut

I-au căzut toţi dinţii şi a dezvoltat o boală rară a oaselor din cauza consumului excesiv al unei băuturi considerate sănătoasă

După 17 ani în care a consumat în fiecare zi cantităţi marin din această băutură, o femeie de 47 de ani din Michigan a dezvoltat fluoroza scheletului şi a rămas fără niciun dinte.

Fluoroza scheletului este o boală osoasă rară cauzată de o intoxicaţie cronică cu fluor. intoxicaţia a apărut din cauza consumului excesiv de fluor care se găseşte în ceai şi apă. Femeia avea obiceiul să bea zilnic 100 de pliculeţe de ceai. După aproape 20 de ani în care a practicat acest ritual, nivelul de flour din organismul ei a devenit de 4 ori mai mare decât normalul.

În urma radiografiei, medicii au descoperit că avea densitatea osoasă foarte scăzută şi au diagnosticat-o cu fluoroza scheletului.

 Fluorul reprezintă un microelement mineral care în organismul uman se găseşte aproape exclusiv în tendoane, oase şi dinţi (sub formă de florurat de calciu sau de fluoroapatită).

Citeste si:

Rolurile sale sunt:
– protecţie împotriva cariei dentare (această acţiune se manifestă chiar şi la concentraţii reduse);
– participă la menţinerea structurii oaselor (fără a influenţa însă procesul de creştere în sine);
– în vederea prevenirii apariţiei cariilor dentare şi pentru promovarea unei dentiţii sănătoase.

Excesul de fluor apare destul de rar, însă are manifestări importante. Afecţiunea se numeşte fluoroză şi se datorează în principal unui exces de fluor în apa potabilă, sau consumului exagerat de suplimente nutritive cu un bogat conţinut de fluor.
Primele manifestări apar la nivelul dinţilor, care vor căpăta un aspect pătat (prin apariţia unor pete alb-gălbui pe suprafaţa smalţului şi vor deveni friabili. La concentraţii exagerate, dinţii pot deveni chiar maronii şi apar şi complicaţii osoase de tipul osteosclerozei şi osteoporozei, apar excrescenţe osoase (exostoze), calcificări ligamentare (cu afectarea funcţiei şi mobilităţii), dar şi creşterea friabilităţii osoase.
Printre alte efecte nocive se numără şi afectarea metabolismul glucidic şi lipidic sau acumularea sa în rinichi, cord, vase, glande endocrine şi sistem nervos, ducând la apariţia unor leziuni grave.

Pentru a nu fi afectat echilibrul fluorului din organism, experţii recomandă următoarele doze zilnice:
Sugarii 0-6 luni: 0,1 mg/zi
7- 12 luni: 0,5 mg/zi
4-8 ani: 1mg/zi
9-11 ani: 2mg/zi

14-18 ani: 3 mg/zi
Adulţii: femeile peste 19 ani: 3mg/zi şi bărbaţii peste 19 ani: 4 mg/zi.

 

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.