Categories: Stil de viaţă

„Ia porumbu`, neamule!” De ce e bine să mănânci porumb fiert. Beneficii neștiute pentru sănătate

„Ia porumbu`, neamule!” De ce e bine să mănânci porumb fiert. Beneficii neștiute pentru sănătate.

Alături de pepenele roșu și de înghețată, porumbul fiert este deliciul sezonului în care ne aflăm. Pe lângă faptul că este delicios, medicii recomandă consumul de porumb fiert ca pe un adevărat medicament natural de sezon care ajută în lupta împotriva cancerului, ţine bolile de inimă la distanţă, protejează vederea şi sistemul osos şi ajută la memorie.

Graţie conţinutului său de fibre, acid folic, magneziu, fosfor, mangan, vitamina C, vitamina B1, B5, porumbul furnizează multă energie organismului. Magneziul aflat în compozitia sa previne atacurile de inimă, iar acidul folic contribuie la energizarea organismului.

„Ia porumbul, neamule!” De ce e bine să mănânci porumb fiert

  • Elimină toxinele

Chiar dacă prin fierbere se pierde un mic procent din substanţele nutritive ale porumbului, totuşi, se păstrează o cantitate semnificativă de nutrienţi, de peste 60%. În plus, consumat în mod regulat, el ajută la eliminarea toxinelor din organism. 100 g porumb conţin: 59 calorii, 2 proteine, 10 carbohidraţi, 1 lipide, 1 fibre.

  • Asigură buna dispoziţie

Vitamina B1 e responsabilă de metabolismul eficient al carbohidraţilor şi ajută la menţinerea capacităţilor cognitive, încetinind procesul de îmbătrânire a creierului cu până la 10% în cazul femeilor. Are un efect pozitiv asupra sistemului nervos, influenţând în bine starea psihică. Lipsa acestei substanţe duce la instalarea bolii Alzheimer.

  • Efect diuretic

Fibrele din compoziţia porumbului contribuie la reglarea tranzitului intestinal şi la prevenirea bolilor digestive. Consumat frecvent, duce la întărirea sistemului imunitar şi la prevenirea cancerului de colon.

Ce se întâmplă când mănânci porumb fiert

  • Îmbunătățește memoria

Nivelurile crescute de tiamină (vitamina B1) din porumbul dulce ajută la îmbunatatirea funcțiilor cognitive și la menținerea sănătății celulelor cerebrale. Tiamina este necesară organismului pentru producția de acetilcolină, un neurotransmițător esențial pentru întreținerea randamentului memoriei.

Aflată şi ea în compoziţia porumbului, vitamina E participă la procesul de reînnoire a celulelor şi produce cantităţi mărite de oxigen în sânge. În plus, scade nivelul colesterolului. De aceea, simplu, fără sare, fără unt, porumbul este indicat în alimentaţie pentru prevenirea apariţiei bolilor de natură cardiovasculară.

  • Previne cancerul la plămâni

Beta-cryptoxanthin, o substanţă care se regăseşte în compoziţia porumbului (şi a fructelor cu coaja portocalie), este eficient în prevenirea cancerului la plămâni.

  • Încetinește procesul de îmbătrânire

Porumbul dulce este, de asemenea, o sursă excelentă de acid ferulic. Acest antioxidant flavonoid fenolic s-a dovedit util, în cadrul a numeroase demersuri științifice, în prevenirea mai multor tipuri de cancer, a îmbătrânirii premature și a creșterii inflamatiilor în organismul uman.

  • Sănatate cardiovasculară

Fiind o sursă excelentă de acid folic, cunoscut si sub denumirea de vitamina B9, medicii au decoperit ca un consum regulat al acestui nutrient reduce nivelul homocisteinei din organism, un aminoacid care afectează sănătatea vaselor de sânge.

Odată ce sistemul vascular este atacat, apare și riscul atacului de cord, atacului cerebral sau bolii vasculare periferice. Studiile arată că aportul zilnic suficient de acid folic reduce riscul declanșării infarctului miocardic cu până la 10%.

Câte calorii are un știulete de porumb

Porumbul are un conținut ridicat de carbohidrați și este plin de fibre, vitamine și minerale, dar este relativ scăzut în proteine și grăsimi. Astefel, 164 de grame de porumb dulce conține:

  • Calorii: 177 calorii
  • Carbohidrati: 41 grame
  • Proteine: 5,4 grame
  • Grăsimi: 2,1 grame
  • Fibre: 4,6 grame
  • Vitamina C: 17% din valoarea zilnică
  • Tiamina (vitamina B1): 24% din valoarea zilnică
  • Folat (vitamina B9): 19% din valoarea zilnică
  • Magneziu: 11% din valoarea zilnică
  • Potasiu: 10% din valoarea zilnică.

De reținut!!!!

Majoritatea carbohidraților din porumb provin din amidon, care poate crește rapid glicemia, în funcție de cantitatea consumată. Cu toate acestea, are și un conținut ridicat de fibre, care ajută la echilibrarea nivelului zahărului din sânge.

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

6 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

7 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

7 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

8 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

8 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

9 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia