sâmbătă, iulie 2, 2022

Imaginile dezolării într-un centru de îngrijire din România! Pacienți ținuți într-o mizerie de nedescris, paturi fără saltele, mâncare stricată.

Pacienți care stau în camere murdare, paturi fără saltele, var scorojit, mâncare stricată ținută lângă cea proaspătă, iată ce au descoperit inspectorii de la Consiliul de Monitorizare, când au vizitat Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică din Suceava.

Te-ar mai interesa: Când este OBLIGATORIU să bem APĂ și DE CE?...

Impactul emoțional a fost imens chiar asupra inspectorilor de la Consiliul de Monitorizare. Aceștia au descoperit că, în ciuda faptului că organigrama prevede un medic psihiatru, centrul nu beneficiază de serviciul niciunui psihiatru. De asemenea, acesta ar trebui să aibă un medic stomatolog care să le trateze dinții. În schimb, beneficiarii primesc antibiotic sau dinții le sunt extrași în cazul în care nu răspund la tratament.

Centrul de la Sasca Mică a fost înfiinţat în 1973, ca Spital de Bolnavi Cronici, are o capacitate de 390 locuri, iar de beneficiarii, cu vârste între 18 și 85 de ani, au grijă aproape 200 de angajați.

Te-ar mai interesa: Ce alimente și băuturi îți distrug dinții! Ferește...

„Cu toate că imaginile pe care le vedeți sunt din cel mai mare centru din România, un centru care se află în județul Suceava, vreau să vă spun că, până acum, suntem primii din cadrului Consiliului de Monitorizare care am reușit să ajungem acolo.

Am descoperit lucruri de neimaginat. Condițiile de viață ale acestor beneficiari sunt condiții inumane, am găsit oameni chinuiți. Am găsit condiții administrative precare, am găsit un personal foarte slab calificat, niște oameni care nu ne-au mărturisit cum s-a putut ajunge în această situație, iar problema este că noi am reușit să scoatem la iveală aceste lucruri fără un sprijin din partea lor. Bineînțeles că toată lumea acolo le vede bune și frumoase”, a povestit Emanuel-Gabriel Botnariu, președintele Consiliul de Monitorizare, la Antena 3.

Te-ar mai interesa: Simptome de deficit de vitamina B12: semnul de ave...

Imaginile dezolării într-un centru de îngrijire din România!

Ceea ce au găsit inspectorii de la Consiliul de Monitorizare în acest Centru este de nedescris:

  • Pacienții sunt adesea scoși din centru și sunt nevoiți să doarmă afară, pe bănci, ca să nu mai murdărească atâtea lenjerii. Și asta, în ciuda faptului că angajații centrului spun că lunar se spală mii de kilograme de rufe. Cu toate acestea, într-un depozit anexat au fost găsite o mulțime de saltele și pilote noi.
  • Bucătăria este mizerabilă, cu veselă veche de ani de zile. Mâncarea este groaznică, spun beneficiarii, care se plâng că angajații centrului pleacă acasă cu alimentele lor.

  • Totodată, aceștia au doar două zile în care sunt spălați. Mai exact, marțea și joia.
  • Chiar în timpul inspecției una dintre îngrijitoarele centrului a fost surprinsă când clătea mopul în vasul de toaletă.
  • Și, ca să ia ochii celor veniți în control, angajații au scos lenjeria bună de pat, pe care au pus-o peste cea murdară.
  • Tencuiala din saloane stă să cadă pe bolnavi, saltelele și paturile sunt insalubre.
  • Mâncarea stricată este ținută laolaltă cu cea proaspătă, iar gândacii mișună nestigheriți peste tot.

„Imaginea e dezolantă când intri, curtea e cu spațiu verde, dar în paragină. Înainte au avut grajduri, ferme, dar au rămas acolo. Acum sunt depozite de gunoaie, saltele rupte, îmbibate cu urină, fecale. Beneficiarii se plimbă printre ele, își fac nevoile în curte.

Saltelele, când am ajuns eu în centru, erau ude și lipsă. Foarte multe saltele lipsa de pe pat, mi-au motivat că sunt afară scoase la uscat pe gard, am și filmat saltelele. Oricum nu ieșeau la număr, oricum nu erau. Pe pat erau cartoane”, a declarat Monica Dumitrescu, inspector de monitorizare, porivit Digi24.

Te-ar mai interesa: OMS: Prea multe DECESE cauzate de accidente RUTIER...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private