vineri, octombrie 22, 2021

Îmbătrânirea celulară și cum poate fi oprit acest proces, de altfel, natural. Odată cu degradarea fizică, se produc și alte daune.Unele dintre efectele negative ale îmbătrânirii ar putea fi stopate prin

manipularea celulelor, conform unui studiu recent, citat pe 14 februarie de Press Association.

Studiul oferă informaţii cu privire la modul în care daunele produse de senescenţă – un proces care are un rol cheie în afecţiunile provocate de îmbătrânire – ar putea fi controlate sau prevenite.

Oamenii de ştiinţă susţin că această descoperire ar putea fi relevantă în cazul afecţiunilor asociate vârstei, precum cancerul şi diabetul, însă au atras atenţia că este nevoie de cercetări suplimentare în acest sens.

”Aceste descoperiri ne oferă informaţii mult mai clare legate de

modul în care senescenţa provoacă deteriorare celulară”, a explicat autoarea principală a studiului, Wendy Bickmore, de la Universitatea din Edinburgh, scrie Agerpres.

”Deşi ne aflăm la o oarecare distanţă de posibilitatea de a stopa daunele produse de procesul de îmbătrânire, sperăm că acest avans va deschide noi căi către explorarea modului în care am putea încetini o parte din prejudiciul creat de senescenţă. Acest lucru ar putea avea relevanţă pentru numeroase afecţiuni care ne afectează pe măsură ce îmbătrânim”, a adăugat cercetătoarea.

Pe parcursul senescenţei, celulele încetează

să se mai dividă astfel încât pot fi benefice în asistarea vindecării rănilor şi prevenirea dezvoltării excesive. Însă unele aspecte ale acestui proces sunt dăunătoare şi pot conduce la afectarea ţesuturilor şi deteriorarea sănătăţii celulare, ceea ce se reflectă în afecţiunile asociate cu vârsta înaintată.

Cercetătorii au demonstrat că prin manipularea porilor nucleari ai unei celule se poate preveni declanşarea acestor efecte dăunătoare. Potrivit acestora, studiul face lumină în ceea ce priveşte mecanismele fundamentale ale celulei şi pot fi valoroase pentru înţelegerea îmbătrânirii

celulare.

Ultimele stiri