sâmbătă, octombrie 23, 2021

Imunitatea anti-COVID se poate dobândi atât prin obținerea anticorpilor în mod artificial, cu ajutorul vaccinurilor, cât și în mod natural, după infectarea cu virusul. Ambele variante sunt valabile pentru

atingerea imunității de grup, care are rolul de a proteja populația unei zone geografice sau a unei țări. Care este imunitatea colectivă în România și cât de proteați suntem, de fapt, în acest moment?

Deși imunitatea anti-COVID se poate obține și în mod natural, experții în sănătate încurajează populația, la nivel mondial, să se vaccineze. Această metodă este mult mai sigură și mai rapidă, susțin specialiștii. Vaccinul ne protejează de o formă gravă de boală, lucru pe care infectarea cu virusul nu îl poate garanta.

De asemenea, vaccinarea în masă ne poate apropia mult mai repede de revenirea la normalitate

și de imunitatea colectivă care ne poate proteja, la nivel național.

Imunitatea colectivă în România. Care este nivelul, în acest moment?

Nivelul de imunitate de grup în țara noastră se apropie de 50%, a precizat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, potrivit Rador.

Cu toate acestea, pentru a fi considerată eficientă, imunitatea colectivă trebuie să depășească un procent de 60-70%. Acest lucru înseamnă că aproximativ 60-70% din populația României trebuie să fie imunizată anti-COVID.

Cinci până la nouă milioane de persoane au dobândit un anumit grad

de imunitate, fie prin boală, fie prin vaccinare, a declarat acesta la un post de televiziune.

În ultima zi, aproape 70.000 de români s-au imunizat. Numărul persoanelor vaccinate cu ambele doze, de la începutul campaniei de imunizare, la sfârșitul anului trecut, a depășit pragul de 3,5 milioane.

Astăzi, România primește o nouă tranșă de vaccinuri. Compania Pfizer BioNTech va trimite peste un milion de doze, cel mai mare lot destinat țării noastre, iar AstraZeneca, peste 600.000 de doze.

Pentru a marca Ziua Copilului, autoritățile au pregătit mai multe maratoane de vaccinare pentru tineri.

Se pot imuniza adolescenții cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani. Tot de astăzi, se pot programa pe platforma online și copii între 12 și 16 ani, pentru care a fost aprobată imunizarea cu serul de la Pfizer BioNTech.

Ultimele stiri