Sari la conținut

În câte luni vom atinge imunitatea colectivă, în România? Când ne vom întoarce la normalitate?

masca de protecție

În timp ce numărul de infectări crește considerabil la nivel mondial, specialiștii din domeniul medical caută metode pentru a proteja populația de efectele pandemiei. Conform experților, cea mai bună cale de a opri răspândirea virusului este imunitatea colectivă. Aceasta se poate obține fie natural (după infectare, respectiv recuperare), fie prin imunizarea cu vaccinurile dezvoltate. Care este metoda mai rapidă și câte luni ar putea dura acest proces în România?

Odată cu dezvoltarea vaccinurilor, medicii speră ca imunitatea colectivă să fie obținută mult mai repede, față de procesul natural prin care se poate dobândi. Procesul natural de imunizare este relativ îndelungat, întrucât aproximativ 60-70% din populația unei zone specifice va fi nevoită să treacă prin două etape: infectarea, urmată de recuperare.

Imunitatea obținută natural poate fi relativ instabilă, deoarece unele studii arată că anticorpii obținuți după infectarea propriu-zisă scad în intensitate după câteva luni. Vaccinul, pe de altă parte, oferă o imunitate îndelungată.

De ce este importantă imunitatea colectivă și în cât timp se poate obține, în România?

„În ritmul actual, vaccinarea ar dura 124 de săptămâni, dacă ne gândim şi la a doua doză. Din fericire, există o veste bună. României îi sunt alocate de Pfizer 20 de milioane de doze, chiar fără intervenţia Moderna, care are o promisiune de 3 milioane de doze. Fără a mai veni încă un producător, deşi noi sperăm să mai vină unul sau doi, am putea, din punct de vedere al vaccinării, să atingem cifra de 60 la sută rată de vaccinare. Într-un interval, sigur, de nouă sau zece luni. Producţia va creşte şi creşte permanent, de la o lună la alta.

Evident, ceea ce se trimite în România va creşte la fel, permanent. Numai să fie în stare organizatorii să asigure totul, de la seringi la spaţii de vaccinare, să nu se irosească vaccinul, iar populaţia să vină în ritm alert la vaccinare. Într-un fel sau altul trebuie să încheiem cu această pandemie, trebuie să fie vaccinată jumătate din populaţie până în septembrie”, declară Val Vâlcu, jurnalist, pentru Antena 3, citat de DC News.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel