Sari la conținut

„În urmă cu treizeci de ani, nu puteam face nimic pentru aceşti pacienţi. Acum avem acest medicament puternic”

plamani
Sursă foto: Getty Images
Lista profesiilor cu risc mare de astm profesional

„În urmă cu treizeci de ani, nu puteam face nimic pentru aceşti pacienţi. Acum avem acest medicament puternic”, spune dr. Roy Herbst, director adjunct al Yale Cancer Center.

Luarea unei pastile o dată pe zi reduce riscul de a muri din cauza cancerului pulmonar, potrivit rezultatelor „uimitoare” și „fără precedent” ale unui studiu global studiat timp de 10 ani.

Administrarea medicamentului ”Osimertinib” după o intervenţie chirurgicală a redus dramatic riscul de deces al pacienţilor cu 51%, au arătat rezultatele prezentate la cea mai mare conferinţă de cancer din lume, scrie The Guardian.

Cancerul pulmonar este principala cauză de deces prin cancer la nivel mondial, generând aproximativ 1,8 milioane de decese pe an.

Rezultatele studiului în stadiu avansat, condus de Universitatea Yale, au fost prezentate la reuniunea anuală a Societăţii Americane de Oncologie Clinică (Asco) din Chicago.

„În urmă cu treizeci de ani, nu puteam face nimic pentru aceşti pacienţi”, a spus dr. Roy Herbst, director adjunct al Yale Cancer Center şi autorul principal al studiului. „Acum avem acest medicament puternic”. „Cincizeci la sută este o mare problemă în orice boală, şi cu siguranţă într-o boală precum cancerul pulmonar care a fost de obicei foarte rezistent la terapii”.

Studiul Adaura a implicat pacienţi cu vârste cuprinse între 30 şi 86 de ani din 26 de ţări şi a analizat dacă pilula ar putea ajuta pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici, cea mai comună formă a bolii.

Toţi cei din studiu au avut o mutaţie a genei EGFR, care se găseşte în aproximativ un sfert din cazurile globale de cancer pulmonar şi reprezintă până la 40% din cazurile din Asia. O mutaţie EGFR este mai frecventă la femei decât la bărbaţi şi la persoanele care nu au fumat niciodată sau au fumat puţin.

Herbst a spus că rezultatele „incitante” au adăugat o greutate enormă constatărilor anterioare din acelaşi studiu care a arătat că pilula înjumătăţeşte şi riscul de reapariţie a bolii.

Pilula s-a dovedit o „schimbare a practicii” şi ar trebui să devină „standardul de îngrijire” pentru un sfert dintre pacienţii cu cancer pulmonar din întreaga lume cu mutaţia EGFR, a mai spus Herbst, decanul asistent pentru cercetare translaţională la Yale School of Medicine.

Unii pacienţi din Marea Britanie, SUA şi alte ţări au acces la medicament, a spus el, dar ar trebui să beneficieze de acesta mai mulţi.

Nu toţi cei diagnosticaţi cu cancer pulmonar sunt testaţi pentru mutaţia EGFR, care trebuie să se schimbe, a spus Herbst, având în vedere concluziile studiului.

„Acest lucru întăreşte şi mai mult nevoia de a identifica aceşti pacienţi cu biomarkeri disponibili în momentul diagnosticării şi înainte de începerea tratamentului”.

Tratamentul după o intervenţie chirurgicală cu osimertinib, cunoscut şi sub numele de Tagrisso şi produs de AstraZeneca, „a scăzut semnificativ” riscul de deces la pacienţii cu cancer pulmonar, au arătat rezultatele studiului.

„Adjuvantul osimertinib a demonstrat un beneficiu de supravieţuire global fără precedent, foarte semnificativ statistic şi semnificativ clinic la pacienţi”, se arată în raport.

După cinci ani, 88% dintre pacienţii care au luat pilula zilnic, după extirparea tumorii, erau încă în viaţă, comparativ cu 78% dintre pacienţii trataţi cu un placebo. În general, a existat un risc de deces cu 51% mai mic pentru cei care au primit osimertinib comparativ cu cei care au primit placebo.

pastila pentru cancerul de plamani
Sursă foto: pixabay

Beneficiul de supravieţuire „a fost observat în mod constant” într-o analiză a tuturor subgrupurilor de studiu, inclusiv a celor cu cancer pulmonar în stadiul unu, stadiul doi şi stadiul trei. Chimioterapia a fost administrată la 60% dintre cei din studiu, fiind observată supravieţuirea datorată osimertinibului, indiferent dacă a fost primită chimioterapie anterior.

„Este greu de exprimat cât de importantă este această descoperire şi cât de mult a fost nevoie pentru a ajunge aici”, a spus Dr. Nathan Pennell, un expert Asco care nu a fost implicat în studiu. „Acest lucru arată o îmbunătăţire fără echivoc, extrem de semnificativă a supravieţuirii”.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel