Sari la conținut

Încă un caz de leptospiroză. Boala este contagioasă și se transmite prin urina animalelor. Care sunt simptomele

Încă un caz de leptospiroză. Boala este contagioasă și se transmite prin urina animalelor. Care sunt simptomele și cum se tratează această boală gravă.

Un bărbat din Iași a fost diagnosticat cu leptospiroză, o boală extrem de gravă, contagioasă, ce se transmite prin urina de animale.

Este primul caz de anul acesta, anul trecut fiind diagnosticate alte două persoane cu o asemenea boală.

”La Spitalul Clinic de Boli Infecțiose „Sf. Parascheva” Iași avem sub tratament și îngrijire un caz de leptospiroză cu complicații importante.

Este vorba de un tânăr în vârstă de 21 de ani, din zona rurală și  care s-a prezentat marți în triajul spitalului prezentand icter (tegumentele și sclerelor –  albul ochilor îngălbenite) modificare care, din spusele acestuia persitau de câteva zile.

Care sunt simptomele

În urma discuțiilor cu medicul curant, (adica anamneza) acesta a povestit că lucrează în construcții și că înainte cu o săptămână de a se prezenta la spital a avut simptome de viroză respiratorie reprezentate de:

febră, frison, mialgii, artralgii (dureri de oase), care au trecut după ce a luat tratament simptomatic. Ulterior a obsevat schimbarea coloratiei tegumentului.

Pacientul a fost supus investigațiilor clinice și paraclinice pentru a se stabili cu exactitate diagnosticul. Analizele recoltate au arătat o creștere a bilirubinei cu 23 de mg peste valoarea normală însă s-a infirmat orice prezență a unui virus hepatic.

Investigatiile corect si coerent efectuate au decelat un grad important de insuficiență renală și insuficiență hepatică.

Pentru că avea un comportament nefiresc, medicii noștri au vrut să excludă și prezența oricărei substanțe interzise în sânge, sau a unei intoxicații indiferent de natură sa.

Rezultatele finale ale probelor lucrate în laboratorul de analize medicale al spitalului nostru au confirmat prezența antileptospirei canicula( leptospiroza) pentru care s-a initiat imediat tratamentul.

Pacientul prezinta o evolutie buna, valorile probelor renale și hepatice tind spre normal.

Va mai rămâne internat cel puțin încă o săptămână însă, după întoarcerea la domiciliu va trebui să respecte regimul alimentar`dublat de medicatia hepatoprotectoare) și odihnă” a explicat Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțiose „Sf. Parascheva” Iași.

Leptospiroza este o boală care este declansata de contactul cu urina animalelor bolnave. Animalele nu prezintă simptome, doar elimină și răspândesc bacteria în mediul înconjurător: ape stătătoare, alimente, materiale sau suprafețe.

Șoarecii și șobolanii, cei mai frecvenți transmițători

În multe cazuri, așa cum s-a întâmplat și în cazul pacientului internat în spitalul nostru leprosiproza poate da complicații.

Principalele complicații sunt insuficiența renală ajungându-se până la dializă, insuficiența hepatică,  meningită și hemoragii( sindrom hemoragic nazal, oral, digestiv).

Aceste manifestări apar în a doua săptămână de boală. Complicațiile pot pune viața pacienților în pericol, mai ales dacă nu este descoperită la timp iar afectarea organelor este importantă.

Trecerea prin boală nu conferă imunitate de aceea o igienă riguroasă a mâinilor este foarte importantă pentru diminuarea riscului de a contacta boala.

De asemenea folosirea mănușilor în manipularea materialelor sau alimentelor din hale, depozite, cămări, pivnițe, folosirea cizmelor de cauciuc sunt metode eficiente de protecție împotriva imbolnavirii, notează Antena 3.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.