Sari la conținut

Incredibil! Iată ce efecte nocive are hrana sănătoasă

BIO
PLANETA

Incredibil! Hrana sănătoasă poate avea efecte nocive, iar aceste efecte, pe termen lung, pot distruge planeta. 

Poate părea incredibil, dar hrana sănătoasă are efecte nocive asupra viitorului copiilor noștri. Planeta pe care le-o lăsăm în urmă va fi distrusă. Zilnic, ne concentrăm pe alimente cât mai „bio”, pe hrană sănătoasă, pe fructe și legume de calitate. Dar iată ce spun cercetătorii despre consecințele acestui stil alimentar.

Un studiu realizat de cercetători americani arată că mediul înconjurător poate fi cruțat dacă oamenii știu să ajungă la o greutate ideală, din punctul de vedere al sănătății, pe care să o mențină fără a consuma acea ”hrană sănătoasă”, despre care se tot vorbește în ultimii ani.

Oamenii de știință americani au studiat impactul pe care mediul l-ar suferi dacă cetățenii Statelor Unite ale Americii (SUA) ar mânca fructe și legume, așa cum recomandă Departamentul de Agricultură al Statelor Unite (United States Department of Agriculture –  USDA).

S-a analizat, de asemenea, și impactul pe care procesul de trecere de la supraponderalitate la normoponderalitate îl are asupra mediului. Nu în ultimul rând, s-a luat în calcul și influența supraponderalității asupra mediului – fiind analizați indivizii supraponderali care nu urmează diete pentru pierderea în greutate.

Hrana sănătoasă și efectele sale nocive

Cercetătorii au luat ca model dieta americană, astfel echipa Universității Carnegie Mellon a analizat trei scenarii posibile de dietă. Potrivit primului scenariu, indivizii nu trebuie să schimbe tipurile de alimente consumate, ci trebuie să reducă doar numărul de calorii ingerate pentru a atinge astfel o greutate ”normală”. Următorul scenariu este bazat pe indivizi care își schimbă comportamentul alimentar.

Acest scenariu se bazează pe recomandările USDA, de a consuma fructe și legume, fără a reduce numărul de calorii însă. Al treilea scenariu implică oameni care sunt sfătuiți să reducă numărul de calorii și să-și schimbe comportamentul alimentar, așa cum recomandă USDA: consumarea fructelor și a legumelor.

Echipa de cercetători a concluzionat că scenariul cu cel mai redus impact asupra mediului înconjurător – în termeni de consum de apă și de energie, precum și de emisii de gaze nocive  (GHG ) – este primul scenariu în care participanții la studiu, în ideea de a pierde în greutate, au scăzut numărul de calorii fără, însă, a crește consumul de fructe și de vegetale. Potrivit rezultatelor, acest scenariu ar reduce impactul asupra mediului prin scăderea ”cu 9 procente a consumului de energie, a rezervelor de apă și a emisiilor de gaze nocive – GHG”.

Incredibil, dar  studiul a arătat că cel mai dăunător pentru mediu este al doilea scenariu. Schimbarea dietei, așa cum recomandă USDA, ar duce la creșterea ”cu 38 de procente a consumului de energie, cu 16 procente a consumului de apă și cu 6 procente a emisiilor de gaze nocive – GHG”.

Ce este bun pentru om dăunează planetei…

Studiul mai arată că ceea ce poate fi bun pentru noi ar cauza efecte negative mediului înconjurător și pe care trebuie să îl protejăm pentru a-l lăsa în continuare celor care vin după noi. ”Consumul de salate este de trei ori mai  dăunător la capitolul emisiilor de gaze nocive cu efect de seră decât în cazul consumului de șuncă de porc”, spune unul dintre autorii studiului științific, Paul Fischbeck, pentru Sciencedaily.com.  Mai mult decât atât, adaugă Fischbeck, unele vegetale comune consumă mai multe resurse per calorie decât anumite tipuri de carne, cum ar fi carnea de porc sau carnea de pui.

De asemenea, mai trebuie luate în calcul, de asemenea, tipul de agricultură și modul în care acestea sunt transportate – fiind procese ce pot afecta calitatea alimentelor ajunse la consumatorii finali.  De exemplu, multă vreme, argumentul împotriva producției masive de carne – foarte des utilizat – s-a concentrat pe faptul că grânele ce hrănesc animalele nu doar că folosesc resurse de apă și pământ, dar și pe faptul că acestea nu pot fi utilizate pentru hrănirea oamenilor.

Studiul mai evidențiază și un alt aspect: este nevoie să luăm în calcul și transportul pe care îl presupun alimentele – unele sunt aduse de la mii de kilometri de mile – și posibilitatea de a include în dieta noastră mai multe fructe și legume din agricultura autohtonă. Cu alte cuvinte, este mai sănătos și mai puțin nociv pentru planetă să consumăm fructe și legume de sezon autohtone. Astfel, mâncăm și sănătos, iar lumea nu va avea de suferit nici după trecerea noastră pe aici.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel