Sari la conținut

Infecția sinusurilor (sinuzita): ce este, simptome și multe altele

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Sinuzită

Ce este o infecție a sinusurilor? O infecție a sinusurilor, cunoscută medical sub numele de sinuzită sau rinosinuzită, apare atunci când cavitățile tale nazale devin infectate, umflate și inflamate. Acumularea de lichid în sinusuri poate duce la creșterea germenilor, ceea ce duce la o infecție a sinusurilor.

Sinuzita este de obicei cauzată de un virus și durează adesea chiar și după ce alte simptome ale căilor respiratorii superioare dispar. În unele cazuri, bacteriile – sau, rareori, ciupercile – pot provoca o infecție a sinusurilor.

Alte afecțiuni, cum ar fi alergiile, polipii nazali și infecțiile dentare pot contribui, de asemenea, la durerea și simptomele sinusurilor.

Tipuri de infecții ale sinusurilor: cronice vs. acute

Există patru tipuri de infecții ale sinusurilor. Aceste clasificări depind de lungimea și frecvența infecției:

 • Sinuzita acuta. Acest tip de infecție a sinusurilor durează doar o perioadă scurtă de timp, definită de Academia Americană de Otolaringologie ca fiind mai puțin de 4 săptămâni. Această infecție pe termen scurt este de obicei parte a unei răceli sau a unei alte boli respiratorii. Poate fi cauzată și de o infecție bacteriană (sinuzită bacteriană acută).
 • Sinuzita subacuta. O infecție subacută a sinusurilor durează între 4 și 12 săptămâni.
 • Sinuzită acută recurentă. O infecție acută a sinusurilor este considerată recurentă dacă infecția revine de patru sau mai multe ori într-un an, fiecare infecție durând 7 zile sau mai mult.
 • Sinuzita cronica. Infecțiile cronice ale sinusurilor durează mai mult de 12 săptămâni sau continuă să reapară.

Multe simptome ale infecției sinusurilor sunt comune atât în formele acute, cât și în cele cronice. Consultarea unui medic este cea mai bună modalitate de a afla dacă aveți o infecție, de a găsi cauza și de a primi tratament.

Simptomele unei infecții ale sinusurilor

Simptomele sinuzitei seamănă adesea cu cele ale unei răceli. Principalele criterii pentru sinuzita virală includ:

 • durere facială sau presiune
 • scurgeri nazale infectate
 • congestie nazala

Pentru cazurile de infecții bacteriene acute ale sinusurilor, aceste simptome durează cel puțin 10 zile fără a se îmbunătăți sau se agravează în 10 zile după ce par să se amelioreze. În acest caz, este important să discutați cu un medic, cum ar fi un medic generalist sau un medic pentru urechi, nas și gât (ORL), pentru a obține un diagnostic și un plan de tratament.

Durere sau presiune în sinusuri

Durerea facială este un simptom comun al sinuzitei. Aveți mai multe sinusuri diferite deasupra și sub ochi, precum și în spatele nasului. Oricare dintre aceste cavități pline cu aer poate răni atunci când aveți o infecție a sinusurilor.

Inflamația și umflarea vă pot cauza durerea sinusurilor la presiune surtă. Acest lucru se datorează faptului că inflamația poate modifica calea tipică a mucusului de la nas la partea din spate a gâtului.

Este posibil să simțiți durere în:

 • frunte
 • de fiecare parte a nasului
 • în maxilarele superioare și dinți
 • între ochii

Acest lucru poate duce la o durere de cap. Durerile de cap cauzate de infecțiile sinusurilor pot apărea acolo unde sunt sinusurile sau în alte locuri.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: