marți, iunie 6, 2023

Despre infecţiile cu transmitere sexuală

Infecţiile cu transmitere sexuală (ITS) au reprezentat foarte mult timp un subiect tabu atât pentru tineri cât şi pentru adulţi, pentru persoanele active sexual sau cele care îşi doresc să înceapă viaţa sexuală, pentru persoanele căsătorite sau celibatare, pentru persoanele cu un partener sau mai mulţi parteneri, etc.

Ceea ce se cunoaşte este faptul că oamenii refuză diagnosticarea datorită “ruşinii” aduse, însă ceea ce nu se cunoaşte este faptul că tratamentul neefectuat la timp poate atrage după sine probleme de sănătate foarte grave: sterilitate, cancer de col uterin sau penis, afectarea copilului în cazul femeilor însărcinate, paralizie, probleme mintale şi chiar moarte. Mai mult de atât, foarte multe ITS-uri nu prezintă simptome, de aceea pentru o viaţă sănătoasă din punct de vedere al activităţii sexuale, trebuie făcute controale periodice la medic.

Te-ar mai interesa: Cum îți dai seama că ești în prag de infarct. Toat...

Acesta este şi motivul pentru care foarte multe boli cu transmitere sexuală se descoperă în urma unor analize de rutină (căsătorie, angajare). Deşi statisticile indică peste 1 milion de cazuri diagnosticate cu ITS, în realitate, datorită nedeclararii lor, incidenţă în cadrul persoanelor active sexual este mult mai mare.

Cauzele şi transmiterea infecţiilor cu transmitere sexuală

Cauza principală a ITS-urilor sunt virusurile, bacteriile şi paraziţii. Din prima categorie fac parte hepatită B, herpesul genital, HIV şi virusul papiloma uman (HPV). Infecţiile cu transmitere sexuală cauzate de bacterii şi paraziţi includ chlamydia, gonoreea, sifilisul, trichomoniaza urogenitala, pediculoza (păduchi pubieni), scabia (raia).
Infecţiile cu transmitere sexuală se transmit de la o persoană la alta în urma contactului sexual sau prin contact direct cu pielea.

Te-ar mai interesa: Afecțiuni tiroidiene: semne pe care nu trebuie să ...

Simptome comune şi prevenţia infecţiilor cu transmitere sexuală

Deşi exista simptome comune la cele mai frecvente ITS-uri (mâncărimi în jurul organelor genitale, scurgeri anormale, noduli limfatici măriţi, oboseala, febră, transpiraţii nocturne etc), sunt foarte multe cazuri când infecţiile nu prezintă semne clinice, iar purtătorii bolii o transmit către parteneri. Această categorie poartă numele de “Purtători Sănătoşi”. Acesta este şi motivul pentru care prevenţia este vitală pentru a proteja ambii parteneri.

Te-ar mai interesa: Slăbește cu dieta Uglov 5 kilograme în 10 zile! Di...

Pentru a ţine sub control bolile cu transmitere sexuală, trebuie să se facă controale periodice la medicul specialist, cel puţin o dată la 6 luni.

Vizită la medic nu trebuie amânată, iar diagnosticul poate fi făcut prin analize medicale specifice din sânge sau secreţii din zona infectată, iar în cazul confirmării bolii, tratamentul recomandat de medic include antibiotice sau medicamente de uz extern.

Te-ar mai interesa: Incredibil dar adevărat! Tatăl acestui copil nu s-...

Recomandări

Infecţia cu transmitere sexuală nu trebuie considerată ruşinoasă, iar controlul la medic nu trebuie evitat. Netratate la timp ITS-urile pot duce la probleme grave de sănătate.
Folosirea prezervativului nu ne protejează complet de ITS-uri, aşa că prevenţia (o dată la 6 luni) este necesară pentru a avea o viaţă sexuală sănătoasă.

Dr. Alina Suru – Specialist Dermatologie

Te-ar mai interesa: STUDIU. Riscul de atac de cord scade „substanțial”...

Unde poţi face un CONTROL de specialitate pentru sănătatea ta

Campania de prevenţie a bolilor cu transmitere sexuală “Eu am ales SANATATEA” se desfăşoară în perioada 15.06.2013- 15.07.2013 în cadrul clinicilor Gral Medical (Bucureşti, Ploieşti şi Focşani). Pe perioada campaniei se oferă promoţional un consult de specialitate şi analize medicale specifice la doar 50 de lei. Detalii şi programări se pot obţine direct la call center *GRAL (*4725) /021-323.00.00(02) sau online pe www.gralmedical.ro

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private