Sari la conținut

Infecțiile vaginale: scapă de simptomele neplăcute. Tot ce trebuie să știi despre infecțiile vaginale

infectii genitale
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
infectiile genitale, simptome comune

Vaginita se referă la câteva afecțiuni diferite care pot cauza infecție sau inflamație a vaginului. Termenul umbrelă similar vulvovaginită descrie inflamația atât a vaginului, cât și a vulvei, partea externă a organelor genitale.

Infecțiile vaginale pot avea o mulțime de cauze diferite și sunt destul de frecvente. De fapt, Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi spune că până la o treime dintre persoanele cu vagin vor dezvolta vaginită la un moment dat în viață.

Aceste infecții pot apărea oricând, dar sunt cele mai frecvente în timpul anilor de reproducere sau de la sfârșitul adolescenței până la începutul anilor 40.

Puteți dezvolta o infecție vaginală fără a avea contact intim cu penetrare sau orice alt tip de contact intim. Cu alte cuvinte, vaginita nu este același lucru cu o infecție cu transmitere sexuală (ITS), deși anumite tipuri de activitate sexuală pot lua în considerare uneori – mai multe detalii despre asta mai jos.

Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre principalele tipuri de vaginită, plus simptomele, cauzele și sfaturi pentru a obține tratament și ameliorare.

Simptome

Infecțiile vaginale nu provoacă întotdeauna simptome vizibile.

Dacă dezvoltați simptome, probabil veți observa unele dintre acestea comune:

 • mâncărime și arsuri vaginale
 • durere și disconfort vaginal
 • piele inflamată, înroșită sau umflată din jurul vaginului și vulvei
 • modificare a cantității de scurgeri vaginale
 • schimbare a culorii secrețiilor vaginale
 • durere sau arsură în timpul urinării
 • durere în timpul sexului vaginal penetrant
 • sângerare vaginală sau pete

Este posibil să aveți doar unul sau câteva dintre simptomele enumerate mai sus. Dacă simptomele dumneavoastră nu dispar în câteva zile sau dacă se agravează, este important să vă contactați cu un profesionist din domeniul sănătății pentru a obține un diagnostic și un tratament.

Este posibil să observați, de asemenea, unele dintre aceste simptome, în special o senzație de durere sau de arsură în timpul urinării, dacă aveți o infecție a tractului urinar (ITU)

Tipuri de infecții vaginale

Infecțiile vaginale au multe aceleași simptome, ceea ce poate face mai dificilă recunoașterea exactă a ceea ce se întâmplă.

Acestea fiind spuse, fiecare tip de infecție implică câteva simptome unice:

 • Vaginoza bacteriana (BV). BV provoacă adesea o scurgere subțire alb-cenusie, verzuie sau galbenă. Această scurgere poate avea un miros asemănător cu peștele, care tinde să devină mai puternic după contact intim vaginal cu penetrare. Este posibil să nu observați prea multă mâncărime.
 • Infecții cu drojdie. Acestea implică în mod obișnuit mâncărimi vaginale și vulvare, dureri și arsuri. În cazul infecțiilor cu drojdie, este posibil să observați, de asemenea, umflarea labiilor sau pliurile pielii din exteriorul vaginului. Orice scurgere va fi de obicei albă și noduroasă, cu o textură despre care unii spun că seamănă cu brânza de vaci.
 • Această infecție provoacă de obicei atât mâncărimi vaginale, cât și un miros asemănător peștelui. Împreună cu o scurgere spumoasă de culoare galben-verzuie, s-ar putea să observați, de asemenea, umflături, iritații și inflamații în vagin și vulve. Alte simptome ale trichomonazei includ durerea în timpul sexului vaginal, durerea abdominală inferioară și arsura și durerea în timpul urinării.
 • Vaginită atrofică. Aceasta nu este o infecție, exact, dar vă poate crește șansele de a dezvolta infecții vaginale și infecția tractului urinar. Cu vaginita atrofică, este posibil să observați semne care seamănă cu simptomele altor infecții, cum ar fi mâncărime vaginală, arsuri, uscăciune și modificări ale secreției.

Cum sunt tratate infectiile vaginale?

Tratamentul infecțiilor vaginale va depinde de ceea ce a cauzat infecția.

Un medic sau un clinician poate prescrie:

 • metronidazol (sub formă de tablete, cremă sau gel) sau clindamicină (sub formă de cremă sau gel) pentru a trata o infecție bacteriană
 • creme antifungice sau supozitoare pentru tratarea unei infecții cu drojdie. De asemenea, puteți cumpăra medicamente pentru infecția cu drojdie fără prescripție medicală de la farmacie, dar veți dori să vă contactați cu un profesionist din domeniul sănătății dacă infecția nu dispare sau dacă continuă să revină.
 • metronidazol sau comprimate de tinidazol pentru a trata trichomonaza
 • creme sau tablete cu estrogen pentru a ajuta la tratarea uscăciunii vaginale severe și a iritațiilor asociate cu vaginita atrofică

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel