Sari la conținut

Inflamarea și sângerarea gingiilor – un semnal de alarmă

Aproape 90% din populație este afectată în timpul vieții de sânagerarea și inflamațiile gingivale, majoritatea ignorând aceste semnale de alarmă. La fel ca mirosul neplăcut sau cariile, aceste simptome anunță instalarea unei infecții puternice în cavitatea bucală.

De cele mai multe ori, atunci când ne referim la sănătatea dentară, tindem să avem în vedere doar tratarea și prevenirea cariilor și a mirosurilor neplăcute ale cavității bucale. Cu toate acestea, sănătatea orală pornește, în primul rând, de la gingii, care au un rol major în menținerea sănătății dinților și a stării de bine, generale.

Cei mai muțti oameni consideră că dinții sănătoși sunt cei lipsiți de carii. Corect, dar nu în totalitate! Semnalele de alarmă apar odată cu sângerarea și inflamațiile gingivale, care anunță instalarea unor infecții ce pot pune în periocol sănătatea dentară”, explică stomatologul Marina Necsulescu.

Gingiile la control

Cel mai adesea, sângerarile și inflamațiile gingivale apar la adulți datorită stilului de viață, consumului de alimente nesănătoase, precum fast-food sau dulciuri în exces. Deși gustos, zahaărul este extrem de nesănătos, favorizând formarea plăcii bacteriene, care la rândul ei, datorită acizilor produși de către bacterii inflamează gingiile, determinând astfel înroșirea și  sângerarea acestora.

Printre cauzele comune care declanșează sângerarea gingivală regăsim bolile gingivale, traumatismele provocate de un periaj agresiv sau de consumul unor alimente fierbinți, fumatul sau mestecatul tutunului, dereglările hormonale, lipsa vitaminei K, folosirea unor proteze dentare necorespunzătoare sau utilizarea unor medicamente neadecvate și chiar instalarea unor boli, precum leucemia.

Atunci când sângerările gingivale persistă, acestea reprezintă un semnal de alarmă  anunțând o inflamație la nivelul gingiilor, cunoscută și sub numele de gingivită. Principala cauză a apariției gingivitei este depunerea plăcii bacteriene, cauzată de practicarea unei igiene dentare necorespunzătoare care are drept consecință acumularea de bacterii la nivelul cavității bucale.

Remedii pentru sângerările gingivale

Persoanelor care prezintă inflamații și sângerări gingivale le este recomandat un consult medical de specialitate, pentru a interveni asupra problemei încă din faza incipientă. Bolile gingivale netratate pot duce la apariția unor complicații, precum sângerarea permanentă, instalarea bolilor parodontale sau a bolilor osului maxilarului și chiar pierderea definitvă a dintilor.

Specialiștii recomandă un tratament de igienizare complet care constă în detartraj, periaj profesional, pentru a îndepărta placa bacteriană; asociat pacienții trebuie să își construiască un ritual de îngrijire și curățare dentară, care presupune un periaj după fiecare masă, cu o periuță cu peri de duritate medie, nu moale precum și folosirea mijloacelor suplimentare de igienizare: ața dentară, apa de gură, dușul bucal pentru a preveni depunerea de tartru.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.