Sari la conținut

Îngrijorător. Ce înseamnă dacă ai mai mult de 11 alunițe pe brațe?

alunitele

Persoanele care au peste 11 alunițe pe brațul drept ar putea avea un risc mai mare de a dezvolta un cancer de piele, sau melanom, potrivit unui studiu publicat luni și citat de EFE.

Numărarea alunițelor de pe braț ar putea fi un bun indiciu al numărului total de alunițe pe care o persoană le are pe întregul corp, potrivit unui studiu realizat de experții de la King’s College din Londra și publicat de revista ‘British Journal of Dermatology’. Persoanele care au peste o sută de alunițe repartizate pe întreg corpul au un risc de cinci ori mai mare de a dezvolta o asftel de boală.

Se știe că între 20 și 40 la sută din melanoame se dezvoltă pornind de la numărul de alunițe deja existent, iar faptul că o persoană are peste o sută de alunițe este „un indiciu solid”. Experții sunt de părere că pot folosi acest indiciu pentru a-i identifica pe indivizii predispuși să dezvolte acest tip de cancer.

Pentru a ajunge la această concluzie, ei au studiat tipul de piele la un grup de peste 3.000 de femei gemene timp de opt ani. După ce au repetat observația asupra unui grup mai restrâns, de 400 de bărbați și femei cu melanom, ei au descoperit o metodă rapidă și ușoară de a estima riscul de a suferi cancer de piele.

Experții au descoperit că femeile care aveau mai mult de șapte alunițe pe brațul drept, riscau de nouă ori mai mult să aibă peste 50 de alunițe pe corp. Dintre aceste femei, cele cu mai mult de 11 alunițe pe brațul drept erau mai predispuse să aibă peste o sută pe întreg corpul și, prin urmare, riscau mai mult să dezvolte un melanom.

Veronique Bataille, dermatolog și coautoare a textului, a declarat că dacă o pacientă vizitează medicul pentru că este preocupată de forma anormală a unei alunițe, numărul alunițelor de pe brațul drept „ar putea da semnalul de alarmă” și arăta că trebuie examinată cât mai repede posibil de un specialist.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel