Sari la conținut

Întărirea sistemului imunitar în sezonul rece. Un medic dezvăluie ce remedii naturale foloseşte

fructele sunt benefice pentru sanatate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
fructe care ajută la creşterea imunităţii

Pentru a avea o imunitate de fier nu este necesar doar să luați suplimente alimentare specifice, ci să respectați şi câteva reguli ușor de urmat.

Medicul Olga Ulankina a dezvăluit cum îşi fortifică sistemul imunitar în lunile de toamnă și iarnă. Potrivit acesteia, este important să acordați atenție dietei, odihnei, activității fizice și altor componente de bază ale unui stil de viață sănătos. În plus, expertul recomandă includerea anumitor alimente și suplimente precum ghimbir, echinacea, vitamina C.

Când dieta nu conține suficienți nutrienți și vitamine și somnul nu atinge cele 7-9 ore necesare, organismul consumă o cantitate mare de energie pentru a compensa erorile din stilul de viață, lucru ce duce la slăbirea sistemului imunitar.

Medicul susţine că alimentaţia sănătoasă, care include proteine ​​și carbohidrați, acizi grași omega, vitamine și minerale, protejează țesuturile și organele de efectele negative ale radicalilor liberi sau a virusurilor şi bacteriilor, ajutându-le să se recupereze mai repede.

Odihna sănătoasă joacă, de asemenea, un rol important în menținerea la un nivel optim a sistemului imunitar. Explicaţia este simplă: în timpul somnului profund sunt produse citokine – molecule care ajută la combaterea inflamației în corp. În schimb, somnul insuficient şi întrerupt slăbeşte sistemul imunitar și poate crește riscul de AVC și alte boli cronice.

Activitatea fizică regulată, la fel de importantă ca dieta

În timpul antrenamentului cardio și de forță, alimentarea cu sânge a țesuturilor se îmbunătățește, sistemul limfatic este activat, iar nivelul de stres scade. Toate acestea au un efect pozitiv asupra stării sistemului imunitar. (Atenţie! Efortul fizic excesiv nu întărește apărarea organismului, ci, dimpotrivă, le epuizează).

Suplimentele de vitamine, ierburile și condimentele vă pot ajuta, de asemenea, sistemul imunitar. De exemplu, vitamina C întărește pereții vaselor de sânge și îmbunătățește microcirculația sângelui, facilitând livrarea de nutrienți către organe și țesuturi. Decocturile și tincturile care conțin ghimbir, echinaceea și ginseng au proprietăți imunostimulatoare și antiinflamatorii.

Condimentele, precum turmericul sau usturoiul, au efect antiinflamator și protejează celulele de deteriorare datorită antioxidanților pe care îi conțin.

Este important să se țină cont de caracteristicile individuale ale corpului, de starea generală de sănătate și de evoluția bolilor cronice.

De exemplu, vitamina C sau usturoiul în cantități mari pot agrava gastrita cronică, iar ceaiul din plante poate provoca o reacție alergică sau poate provoca mișcarea calculilor biliari, explică expertul citat de actualno.com.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.