Sari la conținut

Interviu exclusiv cu Cori Grămescu: ”Sunt mai bine așezată în viața mea și în corpul meu la 40 de ani decât eram la 30 sau la 20”

Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates lansează împreună cu editura Bookzone, prima sa carte. O poveste personală despre sănătate și echilibru, o carte cu recomandări și sfaturi atât din zona de sport, cât și din zona de nutriție, dar și prima carte din România cu un cerc de suport pentru toți cititorii.

Vindecarea relației cu mâncarea și cu propriul corp” este mai mult decât o carte despre nutriție, este povestea unui om care s-a luptat cu kilogramele în plus și a câștigat, este povestea unei cariere de 17 de ani prin care Cori Grămescu a ajutat până acum peste 35.000 de oameni să-și schimbe viețile, să ajungă la greutatea dorită, fără epuizare și fără înfometare.
Într-un interviu, pentru Doctorul Zilei, Cori Grămescu a dezvăluit câteva dintre principalele aspecte ale unei relații sănătoase cu mâncarea și a atras atenția asupra greșelilor pe care le putem face în încercarea de a obține silueta perfectă.

Echilibrul interior, esențial în procesul de schimbare

Doctorul Zilei: Ce te-a determinat să scrii cartea “Vindecarea relației cu mâncarea și cu propriul corp” în care nu doar că oferi sfaturi despre alimentație și sport, ci îți expui și experiența personală despre lupta cu kilogramele în plus?

Cori Grămescu: Cred că e foarte mult folclor în spațiul de dietă și slăbire și, mai ales, foarte multe voci publice care promovează o abordare rigidă, nesustenabilă și nerealistă pentru majoritatea oamenilor care au de gestionat joburi, familii, copii și situații personale complicate.

Cumva, pe măsura ce mă maturizez și misiunea mea profesională devine mai clară și mai solidă, îmi e tot mai greu să rămân tăcută în fața acestor trenduri care ne deconectează tot mai mult de corpul nostru și ne fac să ne simțim tot mai inadecvat în legătura cu modul în care arătăm și ne comportăm față de noi înșine

Care consideri că sunt cele mai importante aspecte ale unei relații sănătoase cu mâncarea și cu propriul corp și pe tine ce te-a ajutat să găsești acest echilibru?

În primul rând, e important să înțelegem ce înseamnă alimentație sănătoasă, cum arată o poziționare matură pentru un adult care dorește să trăiască bine și echilibrat.

Deci, aș zice că educația este foarte importantă în ecuația asta – de aici începem să știm cum ne selectăm sursele de informație, cum citim studii și etichete nutriționale, ce înseamnă o viață sănătoasă și echilibrată, din punct de vedere nutrițional. Dar mai e un aspect important de luat în calcul, respectiv echilibrul intern – aplecarea spre introspecție și dorința de a vedea binele din noi, capacitatea de a alege pe lângă noi persoane bune și cu o structură morală curată, disponibilitatea de a lucra cu noi înșine, de a deveni vulnerabili și de a construi în jurul nostru un univers tihnit.

Pe mine m-a ajutat mult să fac liniște și ordine în jurul meu și în mine, faptul că simțeam că viața ar trebui să fie despre mai mult decât presiune, competiție și cerința de a fi mereu mai „bună” decât versiunea mea precedentă. Poate că încep să îmbătrânesc și văd altfel lucrurile acum, sau poate că, pur și simplu, m-am detașat de nesiguranțele din trecut și nu mai simt nevoia să demonstrez nimic, nimanui. Dar, cu sigurantță, sunt mai bine așezată în viața mea și în corpul meu la 40 de ani decât eram la 30 sau la 20.

Mi-am schimbat prioritățile, oamenii de care mă înconjor dar, mai ales, ritmul în care trăiesc zi de zi. Și am ajuns să înțeleg profund vorba aia că dacă ți-e bine cu tine, n-ai nevoie de prea multe lucruri pe lângă tine, așa că mi-am simplificat destul de mult existența și acum totul curge ceva mai lin și mai usor.

Dieta Rina, preferata românilor, are efecte devastatoare

Care crezi că sunt cele mai mari greșeli pe care le fac oamenii atunci când încearcă să își schimbe stilul de viață, greșeli pe care poate și tu le-ai făcut și pe care le-ai observat la miile de oameni pe care i-ai ajutat să ajungă la greutatea dorită, în cei 17 ani de carieră?

Oamenii caută prea mult soluții rapide, cu rezultate vizibile imediat, fără să analizeze impactul, pe termen lung, pe care aceste decizii îl au. Vă dau un singur exemplu – dieta Rinna este cea mai populară dietă în România, deși e un meniu complet dezechilibrat nutrițional, care lasă în urmă carențe nutriționale, metabolism încetinit, procent de grăsime corporală prea mare și probleme digestive. Și totuși, lumea îl preferă pentru că nu trebuie să facă sport, nu trebuie să meargă la nutriționist și pentru că slăbesc rapid. Nu se gândesc deloc că acele kilograme pierdute revin cel puțin la fel de repede înapoi și că această fluctuație de grăsime și greutate nu are prea mare legătură cu voința , ci cu afectarea metabolică la care femeile se supun mâncând atât de dezechilibrat.

Din păcate, până când oamenii nu vor înțelege că nu există scurtături, că trebuie să investească timp ca să înțeleagă ce trebuie să mănânce și ce înseamnă o viață echilibrată, acest gen de decizii cu rezultate pe termen scurt vor continua să agraveze starea de sănătate și să afecteze negativ forma fizică, relația cu mâncarea și percepția asupra unui stil de viață echilibrat.

Avantajele unei comunități de suport în lupta cu kiloramele

Cei care cumpără cartea “Vindecarea relației cu mâncarea și cu propriul corp” vor avea acces și la o comunitate de suport. Cum funcționează și care sunt avantajele acestui grup de suport în procesul de transformare?

Comunitatea de suport vine cu informații în plus față de carte, practic fiecare capitol din carte are un corespondent în comunitate cu materiale video, webinarii și informații prin care mesajul cărții să se fixeze mai bine și să reușească să creeze cu adevărat o schimbare în viețile celor care citesc cartea. Este unul din punctele posibile de plecare, dar e unul destul de bun pentru că se bazează pe grija și respectul față de propria persoană, și astea ne ajută mereu să ne schimbam în bine.

În plus, schimbarile sunt mereu consumatoare de energie, iar familia și prietenii nu sunt mereu disponibili să ne susțină, să ne încarce de energie sau uneori nu știu sau nu vor să facă asta. E mai ușor să îți creezi un cerc de suport cu oameni care gândesc la fel ca tine, care te ajută să depășești momentele grele prin exemplul personal sau cu o vorbă bună venită din faptul că cel puțin îți înțeleg dificultățile din simplul motiv că se confruntă și ei cu aceeași problemă.

La rândul meu, și eu sunt prezentă în comunitate și le răspund celor înscriși în comunitate la întrebări și mesaje, dar și la intrebările venite în cadrul webinariilor.

Cum vei încuraja interacțiunea și schimbul de experiențe între membrii comunității de suport și cum te vei asigura că toți membrii se simt implicați și susținuți?

Planul este să avem întâlniri constante, la fiecare două săptămâni să fie o reuniune în care abordez temele din carte, dar și subiecte conexe, de interes pentru procesele de schimbare prin care trec clientele mele și cei care mă citesc. Momentan, întâlnirile sunt online, pentru că e mai ușor de gestionat pentru toată lumea.

Ce sfaturi ai pentru cei care doresc să-și ajute prietenii sau familia să își îmbunătățească relația cu mâncarea?

Să îi încurajeze, să se implice și să participe alături de ei la procesul ăsta de schimbare. Nu putem forța pe nimeni să se schimbe, dar putem fi un exemplu bun și un punct de echilibru, încurajare și optimism în relația cu cei dragi. Și asta ajută întotdeauna.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel