Sari la conținut

Intoleranța la lactoză: cum se manifestă și ce e de făcut

lapte, beneficii pentru sanatate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Laptele, aliment care hidratează

Intoleranța la lactoză. Laptele este unul dinte cele mai hranitoare alimente, cu un continut consistent de proteine, micronutrienti, calciu si carbohidrati. Astfel, nu este de mirare ca acest super aliment este singurul folosit inca de la nastere. Totusi, lipsa unui consum constant de lapte duce la productia redusa sau scaderea activitatii lactazei – enzima care descompune lactoza in doua glucide mai mici, glucoza si galactoza, localizata pe suprafata celulelor care captusesc intestinul subtire.

Se estimeaza ca un procent de 70-75% din populatia adulta are un nivel scazut de lactaza in organism deoarece pe masura ce inainteaza in varsta, majoritatea persoanelor nu mai pot digera complet lactoza. Aceasta ramane in intestin, fermenteaza si produce in mai putin de 30 de minute manifestari neplacute precum balonarea, diareea, crampele sau greata, cu alte cuvinte intoleranta la lactoza.

Intoleranta la lactoza nu este acelasi lucru cu alergia la lapte

Intoleranta la lactoza presupune de fapt insuficienta digerarii zaharului din lapte. O persoana cu alergie la lapte poate digera in mod normal laptele, insa sistemul sau imunitar da un raspuns alergic sau respinge una sau mai multe componente ale laptelui.

Alimente care contin lactoza

Desi majoritatea asociaza lactoza doar cu laptele si derivatele din acesta, exista alimente la care nu v-ati fi asteptat sa o contina si care ar trebui evitate in cazul in care aveti simptomele specifice acestei afectiuni. Printre acestea se numara: painea, cerealele, supele la plic, sosurile (ketchup, maioneza), mustarul, margarina, produsele de patiserie sau mezelurile preambalate.

Stiati ca in cazul derivatelor din lapte de tipul iaurt, sana, branza tare, branza Cheddar/Colby sau parmezanul, culturile prezente digera lactoza sau mare parte din aceasta este scursa odata cu zerul si nu mai produce intoleranta? In schimb, sortimentele de branza proaspata, nematurata (mozzarella, ricotta, etc) trebuie in general evitate sau inlocuite cu soia.

Cum stim daca avem intoleranta la lactoza?

Pentru identificarea acestei afectiuni, mai ales in cazul prezentei simptomelor specifice, exista teste care masoara absorbtia de lactoza in sistemul digestiv. Unul dintre aceste teste presupune sa bem dimineata, pe stomacul gol, un lichid care contine lactoza. Peste o jumatate de ora se masoara cantitatea de glucoza din sange, iar daca aceasta nu creste cu mai mult de 20 de puncte, diagnosticul este confirmat.

Un alt test este cel care masoara cantitatea de hidrogen din respiratie si poate fi folosit atat in cazul adultilor, cat si al copiilor, mai putin al bebelusilor. Daca acesta are un nivel ridicat indica digerarea defectuoasa a lactozei.

“Contrar perceptiei comune, intoleranta la lactoza nu este neaparat o afectiune mostenita, ci se poate dezvolta si la maturitate, de cele mai multe ori in jurul varstei de 20 de ani, iar depistarea acesteia este dificila din cauza ca poate fi confundanta frecvent cu alte boli precum pancreatita, tulburari de absorbtie intestinala sau colite. Numai in cazul sugarilor, cand intarzierea in crestere si deficitul de dezvoltare se observa usor poate fi evidenta” – explica dr. Tania Bejan, medic specialist Ropharma.

Cum neutralizezi simptomele intolerantei la lactoza

O metoda simpla de a gestiona intoleranta la lactoza este administrarea a 1-2 comprimate de Lactaza – o enzima naturala obtinuta din ciuperca Aspergillus oryzae cu rol in digestia glucidelor, in descompunerea lactozei si in sustinerea sistemului imunitar, inainte de a consuma produsul sau alimentul care contine lactoza.

Acesta este un supliment alimentar eficient pentru persoanele cu intoleranta la lactoza, insa se poate administra si copiilor peste 4 ani (un sfert sau o jumatate de comprimat in functie de varsta si de recomandarea medicului). Cantitatea de lactaza de care este nevoie depinde de continutul de lactoza al alimentelor pe care le consumati, precum si de productia proprie de lactaza a organismului, insa efectul exista numai pentru masa la care se administreaza.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel