miercuri, iulie 28, 2021

Președintele României a vorbit astăzi într-o conferință de presă despre importanța respectării măsurilor stabilite de autorități.

A salutat eforturile românilor care au înțeles criza sanitară și îi

roagă pe cei care au ajuns la limita răbdării să dea dovadă de responsabilitate, pentru a nu se agrava situația obținută cu atâtea sacrificii în cele două luni de stare de urgență.

Iată spusele președintelui:

O criză politică profundă suprapusă peste o criză sanitară, asta își dorește PSD pentru România. Este aproape de neimaginat cum ar fi arăta țara noastră în această perioadă cu un guvern PSD în funcție. România, dragii mei, nu mai poate rămâne blocată în trecut.

România are nevoie de resetare și de reconstrucție. Această pandemie ne-a afectat pe toți prin amploare și gravitate. Nu există

sectoare ale economiei care să nu fi avut de suferit într-o proporție mai mare sau mai mică, însă o abordare constructivă implică tratarea crizei și ca oportunitate pentru a așeza România pe fundamente sănătoase. De altfel, pentru că vorbim de oportunități, am putut constata cu toții o accelerare a uneia dintre cele mai importante reforme de care are nevoie România și mă refer la digitalizarea administrației.

Instituțiile s-au adaptat rapid de la cele din domeniul muncii sau din sectorul financiar, până la acordarea de servicii medicale online. Este un uriaș pas înainte, care în mod obligatoriu

va trebui consolidat. Totuși, este important să înțelegem că nu vorbim de o repornire a economiei de la zero, pentru că economia României nu a fost complet oprită în aceste luni. Au fost sectoare importante care au funcționat la capacitate deplină, cum este sectorul construcțiilor și al infrastructurii, ceea ce explică și creșterea economică de pe primul trimestru. În continuare, relansarea economică se va sprijini pe investiții în mari proiecte de infrastructură.

Viziunea pentru dezvoltarea României în următorii ani se va fundamenta pe inovare, competitivitate și pe investiții masive

în infrastructura de transport, energetică, dar și sanitară. Este o viziune care pleacă de la principii economice sănătoase, care vor susține mod durabil prosperitatea românilor. Ceea ce trebuie să facem acum – și aici solicit sprijinul tuturor forțelor politice credibile și mediului de afaceri – este să oferim încredere angajaților și întreprinzătorilor. Din păcate, avem o notă de plată lăsată de guvernele precedente, care ne limitează mult spațiul de intervenție.

De aceea ne concentrăm eforturile pentru a fi pregătiți să accesăm toate formele de sprijin disponibile, inclusiv

noile instrumente financiare pe care lucrează în prezent Comisia Europeană. În concluzie, prioritățile pentru perioada următoare sunt menținerea sănătății cetățenilor noștri și relansarea economică.

Dragi români, împreună am trecut cu bine prin încercările dificile din ultimii ani, care au testat soliditatea democrației noastre. Împreună am depășit cu bine două luni de stare de urgență și am reușit să ținem sub control una dintre cele mai grave amenințări la adresa sănătății populației cu care ne-am confruntat în ultimii 50 de ani. Suntem pe drumul cel bun. Trebuie doar să continuăm cu fermitate, cu înțelepciune și să ne unim eforturile pentru a depăși această criză și pentru a construi împreună țara pe care ne-o dorim. Vă mulțumesc!”, a încheiat Klaus Iohannis.

Ultimele stiri

Parteneri