Sari la conținut

ÎPS Teodosie, declarații scandaloase. Ce ar trebui să facă femeile căsătorite? ÎPS: „Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului şi al femeii”

ips teodosie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
reacție după ce ÎPS Teodosie a spus că ”boala este urmare a păcatului”

În ultimii ani, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a stârnit numeroase dezbateri și controverse prin declarațiile sale privind statutul femeii în societate și codurile de conduită. Printre remarcile sale controversate se numără recomandarea ca femeile căsătorite să nu umble cu capul descoperit, sugerând în schimb folosirea unei pălării sau a unei eșarfe.

Această declarație a fost făcută în contextul unei emisiuni radio, în care o femeie căsătorită a cerut sfatul arhiepiscopului cu privire la purtarea unei eșarfe în public, situație în care familia ei s-ar fi simțit rușinată.

„Sigur că trebuie să porţi ceva pe cap. O femeie căsătorită nu trebuie să umble cu capul descoperit. Cum să îi fie ruşine? Chiar dacă pune o pălărie, o bască, dar nu e cu capul descoperit. Dacă sunt atâtea mofturi la cineva, acoperiţi-vă cu ceva capul”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului, la Radio Dobrogea.

Derapaje grave cu privire la statutul femeii

Sursă foto: Libertatea

Arhiepiscopul Teodosie a făcut declarații controversate suplimentare despre femei, afirmând că acestea sunt vinovate de păcat și afirmând că „dacă nu ar fi păcătuit, nu ar fi născut cu dureri”. Aceste declarații au alimentat și mai mult dezbaterile și au atras critici din partea grupurilor care militează pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen în societate.

„Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului şi al femeii. Sigur că nicio femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”, a declarat IPS Teodosie, potrivit EVZ.

Teodosie, răspuns către o femeie abuzată de soț: „trebuie să-ţi duci crucea”

Teodosie dar face în mod constant declarații controversate pe diverse teme, iar în general se plasează pe linia ultra-tradiționalistă.

”După mulţi ani de căsătorie s-a întărit convingerea că cel de lângă mine nu are empatie, aş putea spune că am fost abuzată psihologic. Din cauza lipsei de empatie, în momentele de bucurie, el mi-a adus supărare imediată, iar în momentele în care aveam nevoie de sprijinul lui moral, nu m-a susţinut. Există vindecare? Care este soluţia?”, au fost întrebările adresate de o femeie arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, la postul de radio care acesta răspunde, cu regularitate, întrebărilor enoriaşilor.

El i-a recomandat femeii să „îşi ducă crucea”.

”Poate exista şi vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu”, i-a răspuns Teodosie femeii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel