vineri, august 19, 2022

Vânătăi pe picioare. Majoritatea vânătăilor nu sunt un motiv de îngrijorare și se vor vindeca în câteva săptămâni. Cu toate acestea, vânătăile apărute fără un motiv aparent, pot fi un simptom al unei afecțiuni. Vânătăile de pe trunchi, spate sau față necesită o atenție sporită.

Deși, vânătăile apărute din senin nu înseamnă neapărat că o persoană are o afecțiune medicală, ar putea fi necesar totuși să discutați cu un medic.

Te-ar mai interesa: Vitamina esențială pentru creier. Lipsa ei duce la...

Posibile cauze ale vânătăilor

”Apariţia din senin a vânătăilor nu este o boală în sine, poate fi vorba despre o fragilitate a vaselor de sânge din naştere, poate indica o carenţă de vitamina C sau de calciu şi magneziu sau poate fi efectul secundar al aspirinei în exces, al medicamentelor anticoagulante, dar şi al anticoncepţionelelor orale”, explică dr. Valerian Ciubotaru, Medic primar chirurg, Vicepresedinte al Societatii Romane de Flebologie.

Deficiențe de vitamine

O dietă săracă în nutrienți poate afecta sănătatea în mai multe moduri negative, iar deficiențele de vitamine pot contribui la apariția vânătăilor. Unele deficiențe includ deficitul de vitamina C și deficitul de vitamina K.

Te-ar mai interesa: Andreea Bălan a dezvăluit ce face la miezul nopții...

Necesară pentru producerea de colagen, creșterea sistemului imunitar și menținerea activității antioxidante, vitamina C este versatilă și vitală pentru sănătate. De asemenea, elimină radicalii liberi dăunători care pot duce la degenerescența țesuturilor și la apariția vânătăilor.

Rezultatul deficitului extrem de vitamina C este scorbutul, care duce, de asemenea, la sângerarea gingiilor, pierderea unghiilor și a dinților și insuficiență cardiacă.

Te-ar mai interesa: Medic diabetolog: ”Există unele plante care scad g...

Deficitul de vitamina K poate contribui la sângerări semnificative, la o dezvoltare slabă a oaselor și la boli cardiovasculare. Este rară la adulți, dar apare, în general, în perioada neonatală.

Cu toate acestea, administrarea de anticoagulante și antibiotice care interferează cu producția de vitamina K poate cauza deficiențe.

Medicamente și suplimente

Medicamente precum anticoagulantele, antiinflamatoarele nesteroidiene și corticosteroizii reduc capacitatea sângelui de a se coagula. Acest lucru poate duce la apariția vânătăilor.

Te-ar mai interesa: Imagine șocantă postată de Viorica de la Clejani ...

Unele studii sugerează că anumite suplimente alimentare – cum ar fi uleiul de pește, usturoiul și ginsengul – pot fi, de asemenea, factori declanșatori pentru sângerări și vânătăi.

O tulburare de coagulare a sângelui

Tulburările de coagulare subiacente – cum ar fi hemofilia, trombocitopenia sau deficiența factorului V – pot provoca vânătăi.

Hemofilia este o afecțiune genetică ce presupune lipsa factorului de coagulare VIII sau IX, ceea ce duce la vânătăi excesive. Este o afecțiune rară care afectează mai ales bărbații.

Te-ar mai interesa: Anevrismul, o URGENȚĂ medicală? Ciurea: POC, a poc...

Persoanele cu trombocitopenie imună au un număr scăzut de trombocite, iar vânătăile pot apărea fără niciun motiv. Trombocitele sunt celule care ajută sângele să se coaguleze și să oprească sângerarea.

Deficitul de factor V este o tulburare rară de sângerare în care lipsește factorul de coagulare a proteinelor V. Acest lucru împiedică coagularea sângelui. Simptomele pot apărea la orice vârstă, dar cele mai grave cazuri tind să apară în timpul copilăriei.

Alte simptome frecvente ale unei tulburări de coagulare includ:

Infecţii

Sepsisul sau septicemia este o infecție care provoacă acumularea de toxine în sânge sau în țesuturi. Persoanele cu sepsis dezvoltă adesea mici pete de sânge sub piele. Fără tratament, acestea pot crește în dimensiune, se pot uni și pot forma vânătăi mai mari.

Septicemia necesită tratament de urgență.

Alte cauze

Tratamentele pentru cancer, cum ar fi chimioterapia și terapia țintită, pot duce, de asemenea, la vânătăi. Acest lucru se datorează faptului că scad cantitatea de trombocite din sânge.

Vânătăile ușoare și sângerările sunt simptome frecvente ale leucemiei. În general, vânătăile apar pe spate, picioare și mâini. Un alt indiciu al unei posibile leucemii este apriția mai multo vânătăi fără nicio cauză aparentă. Vânătăile care persistă sunt un alt motiv de îngrijorare.

Sindromul Bernard-Soulier este o tulburare rară de coagulare a sângelui. Persoanele cu această afecțiune se învinețesc ușor.

Sindromul Gardner-Diamond este o afecțiune în care apar vânătăi dureroase și neașteptate, în principal pe brațe, picioare sau față. Boala afectează, mai ales, femeile care au o tulburare de sănătate mintală sau se confruntă cu stres emoțional. Managementul implică, de obicei, un tratament psihiatric.

Când să mergi la medic

Vânătăile sunt adesea inofensive, dar uneori pot indica o afecțiune care necesită tratament medical.

De exemplu, o persoană ar trebui să se prezinte la medic dacă:

  • vânătăile apar fără un motiv aparent și nu se vindecă în câteva săptămâni;
  • vânătăile apar în locații neobișnuite, cum ar fi trunchi, spate sau fața;
  • există un număr de vânătăi într-o anumită zonă sau un grup împrăștiat pe diferite părți ale corpului;
  • apar vânătăi recurente;
  • vânătăile apar cu alte simptome, cum ar fi oboseala, greața sau o temperatură ridicată.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private