Sari la conținut

Îți plac cartofii prăjiți? Mai gândește-te! Un studiu face legătura dintre gustarea preferată și riscul de depresie

Cartofii prăjiți sunt o alegere de mâncare confortabilă pentru mulți. Sunt grasi, amidonați și un aliment preferat și iubit de cei mulți oameni. Dar consumul de alimente prăjite poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale.

Conform cercetătorilor din Hangzhou, China, consumul frecvent de cartofi prăjiți poate crește riscul de depresie și anxietate cu 7% și, respectiv, 12%, spre deosebire de persoanele care nu au mâncat alimente prăjite. Acest efect a fost mai puternic la bărbații tineri.

Cum afectează cartofii prăjiți sănătatea mintală

Experții spun că consumul de alimente prăjite poate crește riscul de hipertensiune arterială, obezitate, colesterol ridicat și alte probleme de sănătate. Rezultatele acestui studiu au apărut în jurnalul PNAS.

Totodată, cercetătorii au afirmat că rezultatele sunt preliminare și s-ar putea să nu fie neapărat decisive în stabilirea unei legături între problemele de sănătate mintală și mâncarea prăjită.

Studiul a evaluat 140.728 de persoane pe o perioadă de peste 11 ani. După excluderea persoanelor care au fost diagnosticate cu depresie în primii doi ani, s-au observat 8294 de cazuri de anxietate și 12735 de cazuri de depresie la persoanele care au mâncat prăjeli, mai precis cartofi prăjiți.

Consumul de cartofi prajiti a crescut in mod special riscul de depresie cu inca 2%. Era mai probabil să fie bărbați mai tineri.

Dar această conexiune este de obicei definită într-un mod diferit – persoanele cu anxietate și depresie apelează adesea la alimente reconfortante, cu o nevoie din ce în ce mai mare de ușurare, deoarece adesea se presupune că este o modalitate de auto-medicație.

Și aceste alegeri nesănătoase pot duce peste orele la schimbări de dispoziție, probleme de sănătate mintală și tulburări metabolice precum diabetul, obezitatea și bolile de inimă.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel