Sari la conținut

Jocuri pentru creier: Ne apără de stres, Alzheimer și demență

Sursă foto: Pixabay

Jocurile pentru creier: Ne apără de stres, Alzheimer și demență. Astfel de jocuri sunt extrem de benefice și pentru că ne pot îmbunătăți capacitatea de …

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, începem să uităm, să ne concentrăm mai greu, să găsim soluții mai greu chiar și pentru probleme banale, pe care le-am fi rezolvat în câteva clipe, cu agerimea minții de odinioară.

Faptul că uităm, că gândim greu ne frustrează, ne enervează la culme și pare că nici medicamentele nu sunt eficiente.

Vestea bună este dată de oamenii de știință care au descoperit secretul unei minți agere la orice vârstă.

Este vorba de jocurile de cuvinte încrucișate, scrabble, integrame, rebus, puzzle și toate cele care derivă din acestea.

Jocul de cuvinte încrucișate poate fi de fapt benefic pentru sănătatea ta socială, emoțională, mentală, și fizică.

Cercetările sugerează că aceste activități pot apăra creierul de demență și Alzheimer, precum au capacitatea de a îmbunătăți funcția generală a creierului și a memoriei.

Surprinzător, cuvintele încrucișate au beneficii care se extind mult dincolo de creier. Ele pot, de asemenea, scuti de stres, arată I Heart Intelligence.

Rezolvăm mai ușor situațiile ce se ivesc

De asemenea, jocurile de cuvinte încrucișate pot crește vocabularul și pot îmbunătăți abilitățile de rezolvare a problemelor ce se pot ivi în viață.

Un studiu UC – Berkeley arată că aceste jocuri de cuvinte încrucișate pot ajuta la secția de boala Alzheimer. Beta-amiloidul este o proteină toxică care se acumulează în creierul celor cu Alzheimer și este componenta principală a plăcilor cerebrale care caracterizează boala.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care sunt angajate în activități de stimulare mentală, cum ar fi cuvintele încrucișate, au acumulat mai puțin beta-amiloid în creier.

Într-un alt studiu, s-a constatat că jocurile de cuvinte încrucișate întârzie apariția demenței prin stimularea creierului, notează DC Medical.

Este important ca aceste jocuri de cuvinte încrucișate să fie cât mai dificile pentru o gimnastică a creierului eficientă.

Eventual, ne putem alege exerciții cu grad mărit de dificultate de la o zi la alta. Iar pentru ca eficiența să fie maximă, putem alege cuvinte încrucișate într-o limbă străină.

Cum ajută muzica clasică pacienții cu demență

Pe lângă cuvintele încrucișate și puzzle-uri, mai ajută și muzica. Muzica are ceva ce îi ajută pe pacienții care suferă de demență. De exemplu, când Mike Knutson, în vârstă de 96 de ani, aude muzica de pe albumul Big Band Sound bate ritmul cu piciorul, bate din palme și zâmbește.

”Muzica are ceva ce îl trezește și îl ajută să fie mai atent la ce se întâmplă în jurul lui”, spunea Barb Knutson, fiica. Knutson este parte dintr-un studiu în care sunt implicate 200 de azile.

Rezultatele sunt analizate de cercetătorii Universității ”Wisconsin”. ”Acest studiu urmărește efectele ascultării muzicii pentru bolnavii de demență din aziluri, urmărindu-se câteva semne”, spunea Jung Kwak, profesoară.

Semne precum: dispoziția și memoria de scurtă durată sau de lungă durată. Rezultatele studiului ar putea însemna că terapia prin muzică ar putea fi adăugată la dimensiunea tradițională de terapie și chiar ar putea înlocui anumite medicamente.

Dar nu orice muzică, ci melodii pe care pacienții le iubesc. Fiecare persoană are propriul iPod cu muzica preferată. ”Am văzut pacienți care nu vorbesc foarte mult și care încep să cânte”, mărturisea Dana Kugler.

Datorită studiului, frații Knutson mai mereu cântă în timpul pe care îl petrec cu tatăl lor.

”Suntem binecuvântați, citat de Alfa Omega TV, prin această nouă experiență cu tata. Putem să relaționăm într-un mod complet diferit, autentic”, spunea Barb Knutson, fiica. 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel