Sari la conținut

Ketchup de casă. Cea mai simplă și sănătoasă rețetă, fără conservanți, agenți de îngroșare sau sare în exces

Ketchup de casă? Multe persoane adoră ketchup-ul. Însă știm deja că cel cumpărat abundă în arome, conservanți, coloranți, sare, agenți de îngroșare, zahăr și chimicale. Iată de ce, pentru toți iubitorii de ketchup, venim cu o rețetă delicioasă.

Se face simplu, acasă, cu minim de ingrediente și maxim de gust. Poate fi folosit de persoanele care urmează dietele fără gluten, paleo, vegane sau vegetariene.

Roșia este cea mai sănătoasă legumă gătită şi ar trebui consumată zilnic datorită antioxidanţilor (betacaroten şi licopen, vitaminele C şi E), potasiului şi fosforului.

Roşia protejează sistemul cardiovascular (ajută la fluidizarea sângelui şi la scăderea tensiunii arteriale), îmbunătăţeşte vederea, favorizând imunitatea. De asemenea, poate fi încadrată și la categoria fructe. Multe studii spun că roșia este un fruct.

Ketchup-ul de casă poate acompania diferite feluri de mâncare și salate, dar cei mai mulți oameni îl folosesc cu cartofi la cuptor și dovlecei pane.

Ingrediente

  • Roșii coapte și uscate la soare, deshidratate. Se hidratează înainte de prepararea ketchup-ului cu apă într-un castron. Se pun în blender atât roșiile, cât și apa în care au stat.
  • 2 căpăcele oțet de mere
  • O mână de stafide
  • 1 linguriță pudră de ceapă
  • 1 lingură sare de mare
  • Apă

Puneți în blender roșiile, oțetul, stafidele, pudra de ceapă și sarea. Porniți aparatul la o viteză medie și adăugați treptat apă pentru a face compoziția cât mai cremoasă, cu textură de ketchup.

Serviți imediat sau păstrați câteva ore la frigider ketchup-ul de casă.

Roşia reprezintă o sursă bună de vitamine din complexul B, sunt utile în hipoaciditate, stimulează secreţia gastrică, precum şi pancreasul; îmbunătaţesc digestia (fiind utile în caz de indigestie, lipsa poftei de mâncare în special la copii, anorexie, constipatie).

În acelaşi timp, roșiile sunt şi o sursă excelentă de  vitamina A și vitamina K. Ele conțin, de asemenea, și cantități mici de fibre, care ajută digestia, seleniu și magneziu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel