luni, martie 27, 2023

În timpul iernii este normal ca, din cauza temperaturilor scăzute și a înghețului, ceea ce era o simplă plimbare să se transforme într-un pericol pentru sănătate.

Fără a merge mai departe, nu este neobișnuit ca în perioadele de ger puternic, marea majoritate a serviciilor de urgență să ajungă să fie colapsate de persoane cu fracturi și răni cauzate de căderi pe gheață.

Credeți sau nu, căzăturile cauzate de zăpadă și gheață cauzează răni semnificative pentru mii de oameni în fiecare an.

Te-ar mai interesa: Medic oncolog ginecolog: 8 lucruri pe care fiecare...

Tudor Ciuhodaru, medic primar de medicină de urgență, a explicat pentru DCMedical la ce trebuie să fim atenți atunci când mergem pe zăpadă sau gheață.

”Prudență este cuvântul cheie. Traumatismele prin alunecare pe gheață pot fi fatale. Sunt foarte mulți, mai ales dacă vorbim despre vârstnici pentru că ei au și un anumit grad de osteoporoză, femei de o anumită vârstă, fracturile se produc cu mare ușurință. Pot ajunge la zile lungi de spitalizare, chiar și intervenții chirurgicale.

Imobilizarea prelungită în pat poate să ducă la toate complicațiile legate de statul în pat: decubit, escare. Important e să nu facem acest lucru”, a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar de medicină de urgență în exclusivitate pentru DC Medical.

Te-ar mai interesa: Rugăciune către Sfânta Muceniţă Matrona din Tesalo...


Fracturile sunt frecvente și pot pune viața în pericol

”Atenție și la cei mici. Fracturile sunt frecvente și în momentul în care avem un traumatism cranio-cerebral aparent minor, cade pe gheață, se lovește la cap, se lovește la coloana cervicală, nu trebuie neglijate. Poate să apară o hemoragie sau un hematom, care pot fi letale.

Traumatismele cranio-cerebrale trebuie evaluate într-o unitate de primiri-urgențe. În spate, se pot ascunde foarte multe leziuni severe, mai ales când vorbim de vârstnici pentru că ei au un grad de ateroscleroză, medicație anticoagulantă. Există toate premisele ca să poată apărea o astfel de hemoragie intracerebrală.

Te-ar mai interesa: Tratament revoluționar pentru pacienții cu cancer ...

În această perioadă, cele mai frecvente sunt fracturile de pumn, fracturile de gleznă, fracturi de bazin, fracturi costale. Nu trebuie neglijate niciodată. Pot exista fracturi de coloană care să ducă la paraplegie, adică să nu mai miști, tetraplegie sau leziuni cerebrale importante”, ne-a mai spus Tudor Ciuhodaru.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private