Categories: Stil de viaţă

Legătura dintre trup și suflet. De ce luăm în greutate atunci când suntem nefericiți?

Psihicul uman este foarte complex, iar fiecare persoană are o experiență diferită, în funcție de care manifestă anumite trăiri. Aceste sentimente îți pot pune amprenta în aspectul fizic, sănătatea generală a organismului și poate modifica anumite obiceiuri personale. Iată de ce luăm în greutate atunci când ne confruntăm cu situații dificile în viața noastră și ce control are creierul asupra acestui aspect!

Greutatea corporală depinde de mulți factori, atât interni cât și externi. Cu toate că stilul de viață, alimentația și odihna pot influența aspectul nostru fizic în cea mai mare măsură, există și alți factori mai puțin cunoscuți. Emoțiile și trăirile interioare pot influența organismul și obiceiurile noastre, în aceeași măsură. Legătura dintre trup și suflet este una strânsă, iar atunci când ne confruntăm cu o situație dificilă, creierul nostru caută o metodă care să ne facă fericiți. De multe ori, aceasta este mâncarea, care ajunge să fie consumată în exces. De ce luăm în greutate când simțim emoții negative explică Mihaela Bilic, nutriționist, într-un interviu oferit pentru life.ro.

„Francezii chiar au vorbă: „kilogramele în plus sunt o boală a sufletului” – adică trădează un dezechilibru emoţional. Acesta dezechilibru ne duce spre mâncarea care, în mod spontan, ne asigură homeostazia din creier. Este, dacă vreţi, anestezicul nostru, antidepresivul la care ne este permis să apelăm, dar la care nu ne este ruşine să apelăm! Societatea nu încurajează slăbiciunea psihică.

Dacă omul nu mai are hormon tiroidian, i se dă. Nu îl acuză nimeni că nu îl are. Dacă diabeticul nu are insulină, nu-l acuză nimeni. I se dă insulină şi gata. Dar celui care nu are serotonină? I se cere voinţă, i se cere putere… Când, de fapt, i se poate administra un medicament care poate rezolva problema. Dar nu, acela care ia pastile, este privit ca un om fără voinţă, plin de slăbiciuni, un ciudat! Şi atunci, omul ce face? Se îndreaptă spre mâncare”, explică nutriționistul.

Astfel, pentru a ne echilibra emoțiile, creierul apelează la mâncare. În acest sens, nutriționistul a menționat că mâncarea este folosită drept un refugiu. Pentru multe persoane, substanțele oferite de unele alimente pot crește starea de bine. Din acest motiv, creierul va alege această metodă pentru a ne echilibra sentimentele și pentru a ne ajuta să fim mai fericiți, crescând nivelul de serotonină, hormonul fericirii.

Recent Posts

Monitorizarea femeilor însărcinate a trecut de Senat

Monitorizarea femeilor însărcinate a trecut de Senat. Proiectul de lege prin care se asigură accesul…

59 de minute ago

Cele mai cunoscute remedii biblice și bolile pe care le tratează. 11 leacuri vindecătoare

Cele mai cunoscute remedii biblice. În căutarea unor metode naturale și tradiționale de vindecare, mulți…

o oră ago

În România avem peste 30 de specii de căpuşe. Cum ne protejam de acestea

În România avem peste 30 de specii de căpuşe. Cum ne protejam de acestea. Căpuşele…

o oră ago

Când ieși la pensie vrei să te muți în Franța sau Italia? Un american explică cum

Când ieși la pensie vrei să te muți în Franța sau Italia? Un american explică…

2 ore ago

Ce este sentimentul de EUFORIE pe care unii oameni îl experimentează înaintea morții. Explicațiile oamenilor de știință

Sentimentul de EUFORIE dinaintea morții. Deși majoritatea oamenilor experimentează un val copleșitor de frică înainte…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancer ovarian