Sari la conținut

Legătura înfricoșătoare dintre spălatul pe dinți și boala Alzheimer. Cum joacă igiena dentară un rol în risc

Legătura înfricoșătoare dintre spălatul pe dinți și boala Alzheimer. Cum joacă igiena dentară un rol în risc.

Considerată una dintre cele mai comune forme de demență, demența Alzheimer este asociată de obicei cu îmbătrânirea populației. Experții cred că mulți factori de risc sunt legați de un diagnostic de demență Alzheimer.

Noi cercetări au identificat posibilitatea ca sănătatea orală să fie una dintre ele. Acest lucru a determinat experții să reevalueze alte considerente potențiale pentru această boală.

Ce este demența Alzheimer?

Demența Alzheimer este diferită de boala Alzheimer. Demența este un grup de simptome care afectează creierul. Aceste efecte pot afecta memoria, limbajul, rezolvarea problemelor și abilitățile de gândire. Demența Alzheimer este rezultatul modificărilor creierului care pot apărea în boala Alzheimer. Dar nu toți cei care au Alzheimer vor avea demență.

Factorii de risc ai demenței Alzheimer

  • Cel mai mare factor de risc pentru dezvoltarea demenței Alzheimer este vârsta.
  • Alți factori de risc nemodificabili includ istoricul familialși genetica.
  • Bolile cardiovasculare, exercițiile fizice, dieta și acum potențial sănătatea orală sunt factori de risc modificabili.

Deși un stil de viață sănătos nu poate preveni demența Alzheimer, poate ajuta la scăderea riscului de dezvoltare timpurie. De asemenea, poate ajuta la reducerea severității bolii.

Legătura înfricoșătoare dintre spălatul pe dinți și boala Alzheimer. Cum joacă igiena dentară un rol în risc?

Potrivit unui nou studiu, un dezechilibru al bacteriilor orale ar putea crește riscul de a dezvolta declin cognitiv mai târziu în viață. Anumite bacterii parodontale subgingivale sunt considerate a fi cauza.

Cantități mari din aceste bacterii sunt legate de o creștere a acumulării de proteine ​​amiloide. Aceste proteine ​​sunt asociate cu boala Alzheimer atunci când sunt găsite în lichidul spinal cerebral (LCR) al creierului. La fel ca tractul nostru digestiv, gura noastră conține colonii de microbi. Acestea sunt cunoscute sub numele de microbiomul oral. A avea un microbiom echilibrat ne ajută să ne protejăm de boli și dezintegrare.

În acest studiu, cei cu niveluri ridicate de depozite de amiloid în creier au avut mai multe șanse de a avea un dezechilibru microbian oral.

Un alt studiu a sugerat că pierderea dinților este un factor de risc pentru dezvoltarea demenței. În acest studiu, cercetătorii au descoperit că cei cărora le lipseau dinții aveau o șansă cu 28% mai mare de a dezvolta declin cognitiv. Se crede că riscul a fost asociat direct cu fiecare dinte pierdut. De exemplu, fiecare dinte pierdut a crescut riscul de demență cu 1,1%.

Igiena orală este importantă pentru mai mult decât pentru sănătatea creierului nostru. Există multe legături cunoscute între sănătatea orală și sănătatea generală, inclusiv calitatea vieții. Sunt necesare cercetări suplimentare cu privire la impactul igienei dentare asupra sănătății cognitive și asupra riscului de demență. Dar, nu strică niciodată să practici o bună igienă orală.

Ce puteți face pentru a vă reduce riscul de Alzheimer

Pentru a reduce riscul de dezechilibru microbian oral și pierderea dinților, practicați o igienă orală bună. Asigurați-vă că vizitați medicul dentist cel puțin de două ori pe an pentru o curățare și un control. Acest lucru poate ajuta la depistarea eventualelor probleme orale.

Pe lângă periajul, folosirea aței dentare și vizitele regulate la dentist, ceea ce mănânci afectează sănătatea dinților tăi. Alegeți o dietă săracă în alimente procesate și dulceață. În schimb, alegeți mai mult o dietă pe bază de plante.

Evitați fumatul și limitați consumul de alcool. În cele din urmă, dacă suferiți de diabet, asigurați-vă că vă gestionați glicemia și luați medicamentele conform prescripției. Concluzie Oricum îl feli, sănătatea noastră orală este importantă. Acum știm că poate fi important și când vine vorba de creierul nostru.

Practicarea unei bune igiene orale poate ajuta la prevenirea demenței asociate cu Alzheimer. Dacă nu te-ai găsit de ceva vreme la cabinetul dentistului local pentru un control, este timpul să faci o programare.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel