Sari la conținut

Legea privind dreptul pacienților la medicină personalizată, publicată în Monitorul Oficial

Foto: arhiva Doctorul Zilei

Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană au invitat statele membre să sprijine accesul pacienților la o medicină personalizată eficace și viabilă din punct de vedere financiar, prin elaborarea de politici orientate către pacient.

În România, această recomandare este transpusă în legislație printr-un nou act normativ, publicat vineri în Monitorul Oficial, după ce a fost votat de Parlament și promulgat de președintele Klaus Iohannis. Potrivit noii legi, “pacientul are dreptul la medicină personalizată, pe baza recomandării medicale”.

În vederea asigurării dreptului la medicină personalizată, “medicul specialist are obligația de a pune la dispoziția pacientului informații fiabile, pertinente și ușor de înțeles referitoare la opțiunile privind intervențiile medicale propuse, inclusiv beneficiile preconizate și riscurile acestora”, prevede actul normativ.

Totuși, va mai dura o perioadă până la aplicarea efectivă a noii legi, care va intra în vigoare abia peste 6 luni, adică în noiembrie 2023.

Noua lege urmează recomandările europene privind dreptul pacienților la medicină personalizată și completează Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, potrivit 360medical.ro.

Prin medicină personalizată se înțelege, potrivit legii, îngrijirile de sănătate acordate pe baza unui model medical care folosește caracterizarea fenotipurilor și genotipurilor persoanelor, care constau în oferirea de servicii medicale preventive, de diagnostic, curative, de reabilitare, respectiv îngrijiri terminale specifice fiecărui pacient.

România ocupă locul 31 din 33 în clasamentul „Indicele European de Medicină Personalizată”

„Indicele European de Medicină Personalizată” arată că România ocupă locul 31 din 33 în ceea ce privește utilizarea în practică a tratamentelor inovatoare. Dintre țările UE, doar Cipru se află în urma noastră, Bulgaria și Grecia înregistrând scoruri sensibil mai bune.

Situația s-ar putea schimba însă, în contextul în care senatoarea Nicoleta Pauliuc, președinta Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, a inițiat un proiect de lege prin care românilor le este recunoscut dreptul la medicină personalizată. Proiectul de act normativ a fost depus în prima decadă a 2022 la Senat, după ce a obținut avizul CES, dar și pe cele ale Consiliului legislativ și Consiliului concurenței. Pe 21 decembrie 2022, senatoarea Nicoleta Pauliuc a depus proiectul în Parlament.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel