Sari la conținut

Legislația din România va include conceptul de medicină personalizată. Ce beneficii aduce românilor și când ar putea deveni realitate?

Vaccinuri
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Dezvoltarea de noi vaccinuri împotriva bolilor mortale

Pacienţi cu aceeaşi boală vor putea primi tratamente diferite în baza unei recomandări a specialistului. Legea drepturilor pacientului a fost modificată în acest sens de Senat. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Conceptul de medicină personalizată va fi introdus în legislaţia din România. Legea drepturilor pacientului a fost modificată în acest sens, pe 6 Martie, de Senat. Concret, medicina personalizată înseamnă că pacienţii suferind de aceeaşi boală vor primi tratamente diferite în baza unei recomandări a specialistului şi numai după ce le sunt prezentate pe înţeles opţiunile medicale, cu beneficiile şi riscurile preconizate.

Nicoleta Pauliuc: „Medicina personalizată este răspunsul la întrebarea: ‘Dar de ce ție ți-a funcționat tratamentul, iar mie nu?’ Dăm un vot pentru a include în legislația română dreptul pacientului la medicină personalizată. Iar cu ajutorul medicinei personalizate, sistemul de sănătate din România va răspunde mai bine nevoilor oamenilor, inclusiv pacienților de cancer”.

La rândul său, medicul Adrian Streinu-Cercel, președintele social-democrat al Comisiei pentru sănătate din Senat, a susținut proiectul de lege, el fiind de altfel și unul dintre inițiatori.

Adrian Streinu-Cercel: „Medicina a făcut o progres fantastic și anume a reușit să descifreze genomul uman. Această descifrare de genom uman, adică cum suntem noi făcuți pe dinăuntru, ne dă posibilitatea să vedem care sunt diferențele între ceea ce ne atacă, respectiv, în cazul de față, o celulă canceroasă care se modifică în așa fel încât nu mai seamănă nimic cu nimic”.

România ocupă locul 31 din 33 în clasamentul „Indicele European de Medicină Personalizată”

„Indicele European de Medicină Personalizată” arată că România ocupă locul 31 din 33 în ceea ce privește utilizarea în practică a tratamentelor inovatoare. Dintre țările UE, doar Cipru se află în urma noastră, Bulgaria și Grecia înregistrând scoruri sensibil mai bune.

Situația s-ar putea schimba însă, în contextul în care senatoarea Nicoleta Pauliuc, președinta Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, a inițiat un proiect de lege prin care românilor le este recunoscut dreptul la medicină personalizată. Proiectul de act normativ a fost depus în prima decadă a 2022 la Senat, după ce a obținut avizul CES, dar și pe cele ale Consiliului legislativ și Consiliului concurenței. Pe 21 decembrie 2022, senatoarea Nicoleta Pauliuc a depus proiectul în Parlament.

Ce conține în mod concret proiectul de lege

Documentul vine în completarea Legii nr. 46 din 2003 privind drepturile pacientului și prevede introducerea a două noi articole. Primul definește medicina personalizată ca fiind „îngrijirile de sănătate acordate în baza unui model medical care folosește caracterizarea fenotipurilor și genotipurilor persoanelor, care constau în oferirea de servicii medicale preventive, de diagnostic, curative, de reabilitare, respectiv îngrijiri terminale fiecărui pacient”.

Al doilea articol statuează faptul că pacientul are dreptul la medicină personalizată în baza recomandării medicale. Medicul are obligația de a pune la dispoziția pacientului „informații fiabile, pertinente și ușor de înțeles referitoare la opțiunile privind intervențiile medicale propuse, inclusiv beneficiile preconizate și riscurile acestora”.

Pentru fiecare intervenție medicală specifică medicinei personalizate este nevoie în mod obligatoriu de consimțământul pacientului. Colectarea și gestionarea datelor necesare pentru dezvoltarea și aplicarea medicinei personalizate se realizează în conformitate cu legislația privind protecția datelor, mai prevede documentul. Legea ar urma să intre în vigoare la 6 luni de la aprobare.

De ce avem nevoie de medicină personalizată

Genetic suntem diferiți, iar aceste diferențe pot duce la succesul sau, dimpotrivă, la eșecul unui tratament recomandat pentru același diagnostic clinic. Dacă este vorba despre cancer, atunci lucrurile capătă o altă perspectivă.

Medicina personalizată, termenul care definește un spectru mai larg de abordări medicale individualizate sau medicina de precizie, care de obicei se referă metode aplicate de diagnostic și tratament, reprezintă un uriaș pas înainte față de tipul de medicină practicat în prezent în mare parte din România. Aceasta pentru că un astfel de tip de medicină schimbă efectiv paradigma dinspre serviciile medicale reactive, către cele preventive.

Medicina personalizată utilizează markerii biologici moleculari pentru a evalua atât riscul de îmbolnăvire al unei persoane, cât și pentru a identifica prezența afecțiunii înainte ca semnele acesteia să se manifeste.

De exemplu, o femeie care are mutații la nivelul genelor BRCA1 și BRCA 2 are un risc de 85% ca pe parcursul vieții să dezvolte cancer la sân, comparativ cu celelalte femei care nu au aceste mutații, pentru acestea din urmă proporția scăzând la 13%, ne explică cei de la Raportul de Gardă.

Mai mult decât atât, acele femei care au mutații în gena BRCA2 au și un risc de 60% de a face și cancer ovarian, față de 2% risc, celelalte femei. Identificarea prin testare genetică a acestor mutații oferă șansa luării din timp a unor măsuri salvatoare de viață. Este binecunoscută opțiunea medicală aleasă de actrița Angelina Jolie.

În acest moment, statisticile relevă că există proporții mari de pacienți pentru care tratamentele sunt ineficiente: 43% dintre pacienții cu diabet, 50% dintre cei cu artrită și 75% dintre cei cu cancer.

Medicina personalizată are capacitatea de a recomanda terapii țintite pentru fiecare pacient sau grupuri de pacienți, spre deosebire de cea tradițională care stabilește un tip de tratament care funcționează mai mult sau mai puțin, după ce pacienții au încercat mai multe. Folosirea genomicii permite medicilor curanți să selecteze din start acea terapie potrivită pentru pacient, evitând efectele secundare ale altor tratamente încercate, plus că gradul de complianță și calitatea vieții pacientului sunt, implicit, mai mari. Nu în ultimul rând, medicina de precizie elimină costurile provenite din aplicarea acelor tratamente care se dovedesc nepotrivite pentru pacient, costuri care nu sunt deloc mici.

Totodată, medicina personalizată este o soluție și în bolile cardiovasculare, care ocupă primul loc în topul riscurilor de deces și nu doar în România. Astfel, o persoană care a moștenit în familie o boală cardiacă poate beneficia de sfaturi privind schimbarea stilului de viață, de adaptarea îngrijirii medicale astfel încât să se evite riscul unui deces subit.

 

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel