Sari la conținut

LISTA fructelor care desfundă vasele de sânge şi reduc rapid tensiunea arterială crescută

fructele sunt benefice pentru sanatate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
fructe care ajută la creşterea imunităţii

Includerea fructelor în dieta zilnică are numeroase beneficii pentru sănătate, iar în cazul persoanelor de 50 de ani s-a demonstrat ştiinţific că ajută la menţinerea elasticităţii vaselor de sânge.

Potrivit nutriţioniştilor, un rol important în prevenirea şi tratarea bolilor cardiovasculare îl au fructele de pădure, care abundă în antioxidanţi. În plus, acestea conţin fibre și acid folic, care protejează inclusiv împotriva pierderilor de memorie. De asemenea, acidul folic contribuie la producerea serotoninei, fiind indicate în îmbunătățirea stării de spirit.

Rolul benefic incontesabil al antioxidanţilor

De altfel, fructele de pădure – mere, zmeură, afine, mure, coacăze, merişoare – sunt o sursă excelentă de trei tipuri de antioxidanți: antociani, acid elagic și resveratrol. Pe lângă faptul că protejează celulele, acești compuși vegetali pot reduce riscul de a dezvolta o serie de boli de inimă sau AVC, prevenind apariţia aterosclerozei.

Cu cât culoarea pigmenților este mai intensă, cu atât este mai mare prezența antioxidanților în aceste fructe, in special a antocianilor, care ajută la reducerea colesterolului.

Astfel, de exemplu, culoarea roșie a zmeurei sau a coacăzelor roșii se datorează acestor substanțe care, la rândul lor, protejează vasele de sânge și întăresc sistemul imunitar, reducând inflamațiile și prevenind dezvoltarea alergiilor și apariția anumitor patologii prin consumul de aceste fructe.

Studii ştiinţifice au demonstrat că pigmenţii numiţi antociani, continuţi de fructele de pădure, pot reduce riscurile afecţiunilor cardiace prin lărgirea arterelor şi prevenirea colectării plăcii ateromatoase în interiorul lor.

De altfel, în fitoterapie, fructe sau substanțe bogate în antociani au fost folosite de mult timp pentru a trata o serie de afecțiuni care implică sănătatea vaselor de sânge, inclusiv insuficiența venoasă cronică, hipertensiunea arterială și retinopatia diabetică.

Fructele bogate în fibre, rol puternic de detoxifiere

De asemenea, medicii nutriţionişti recomandă consumul de fructe bogate în fibre, cum sunt prunele, merele, perele, piercisile şi caisele, care au rol de detoxifiere, inclusiv prin combaterea constipaţiei şi menţinerea unei flore intestinale normale.

Persoanelor vârstnice li se recomandă un consum moderat de astfel de fructe – maximum 500 de grame pe zi şi nu mai mult de 200-300 de grame la o masă, pentru a preveni excesul de zaharuri, care pot duce la apariţia diabetului sau a agravării acestuia”, explică specialiştii în nutriţie citaţi de actualno.com.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel