Sari la conținut

Un fruct delicios de vară scade glicemia şi curăţă arterele de colesterol

fructele
sursa foto: arhiva doctorul zilei
Fructele care pot provoca balonare

Acest fruct delicios care poate fi consumat vara în strare crudă sau congelat pe timpul iernii are certe beneficii pentru sănătate, dovedite ştiinţific.

Nutriţioniştii spun că murele ajută la curăţarea sîngelui de colesterol şi toxine. De altfel, proprietățile acestor fructe micuţe sunt multiple: au efect anti-inflamator, diuretic, antiseptic, laxativ, analgezic dar în special antioxidant.

Deşi se află pe nedrept în urma rivalei sale – zmeura -, murele au la fel de multe proprietăţi terapeutice. Acest fruct abundă în polifenoli şi antioxidanţi, care menţin elasticitatea vaselor de sânge şi protejează împotriva mutaţiilor celulare.

Datorită proprietăţilor antioxidante, murele reduc considerabil riscul de instalare a bolilor cronice, precum diabetul zaharat.

Acest fruct vedetă al verii conţine complexul de vitamine E, C şi K, care joacă un rol important în prevenirea coagulării sângelui, are efect antiinflamator (fiind recomandate în poliartrita reumatoidă și bolile inflamatorii intestinale) şi susţine procesul de întârire a masei osoase.

În plus, murele proaspete au din belşug mangan, care stabilizează valorile glicemiei. Mai mult, Antioxidanții din mure pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol rău (LDL) și la creșterea nivelului de colesterol bun (HDL), ceea ce poate reduce riscul de boli cardiovasculare și evenimente cardiovasculare cu potențial fatal, potrivit doc.ro.

Efect protector împotriva cancerului

Murele pot fi benefice în prevenirea cancerului datorită conținutului lor ridicat de antioxidanți și compuși antiinflamatori.

Acești compuși bioactivi pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi din corp și la reducerea inflamației cronice, care sunt factori de risc importanți pentru dezvoltarea cancerului. Fructul conține și acid elagic, un compus care a demonstrat efecte anticancerigene în studiile preclinice.

Efect de reglare a tensiunii arteriale

Fructele din spectrul violet-albastru-roșu-vișiniu-portocaliu, precum afinele, murele și zmeura, toate bogate în vitamina C, fier, calciu și magneziu, au efect și de reglare a tensiunii.

Unele dintre substanțele fitochimice care se găsesc în fructe de pădure sunt: ​​

  • antocianine (se găsesc în fructele de pădure albastre și violete), care sunt substanțe fitochimice care ajută la reducerea inflamației și vă protejează creierul
  • acid elagic, care are proprietăți antitumorale și ajută la neutralizarea substanțelor care provoacă cancer
  • pterostilben, care este un antioxidant puternic și ajută la reducerea inflamației

Pentru a te bucura de efectele benefice totale ale murelor, este recomandat să le consumi ca atare, proaspete sau să le adaugi în smoothie-uri de fructe și legume.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel