Sari la conținut

Lista poftelor care indică o carență în organism. Medic: „Apar probleme neurologice”

suplimente
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum se iau suplimentele

Cu toții ne-am confruntat cu stări de oboseală, nervi sau am devnit dintr-o dată apatici și nu știam nici noi de ce. Deasemenea, ne-am trezit că ne este poftă de unn aliment și nu știam de unde am ajuns să ne confruntăm cu acea poftă.

Ei bine, medicul nutriționist și expert în boli metabolice, Dr. Laura Ene ne atrage atenția că astfel de stări indică cel mai probabil carențe de anumite vitamine în corp.

„Unele deficite le simţim, iar pe altele nu. Deficitul cel mai răspândit este cel de vitamina D. Pielea noastră este organul care fabrică vitamina D, dar la expunerea la razele ultraviolete. De teama cancerelor de piele, ne ungem cu creme cu factor de protecţie foarte înalt, însă nu mai absorbim suficientă vitamina D”, a spus medicul Laura Ene la Antena3.

Care sunt simptomele deficitului de vitamina D?

„Deficitul de vitamina D, nu se simte ca atare. Poate să producă oboseală, apatie şi poate să influenţeze multe boli cronice. Poate să influenţeze statusul proinflamator în corpul nostru.

Deficitul de vitamina B12 poate face rău, pentru că poate să ducă către anemie şi probleme neurologice

Această carenţă este des întâlnită la persoanele vegetariene şi vegane. Vitamina B12 se găseşte doar în alimentele de origine animală, pe care aceştia le exclud.

În această situaţie putem să simţim parestezi, oboseală, nervozitate, dar şi imposibilitatea de a face lucruri pe care înainte le faceam cu multă uşurinţă.

Acelaşi deficit poate să se întâlnească şi în anemia feriprivă, care dă senzaţia de oboseală. Copiii, bătrânii sau femeile însărcinată pot avea acest deficit.

Astenia de primăvară o resimțim și de la lipsa vitaminelor

Astenia de primăvară pe care o resimţim sub forma unor stări de oboseală şi apatie, cu siguranţă, vine de la lipsa de minerale şi vitamine.

Din ce alimente putem să ne obținem vitaminele necesare?

Când vine vorba de vitamina D, se poate, dar mai greu. În principiu, această vitamină trebuie suplimentată prin suplimente. Dacă suntem vegetarieni sau vegani, mai greu este să putem lua din alimentaţie vitamina B12.

Fierul cel mai bine se absoarbe din alimentele de origine animală, iar calciul cel mai bine din lactate.

Lipsa magneziului în organism o resimţim atunci când suntem nervoşi, agitaţi sau când avem o poftă teribilă de ceva dulce. Celelalte pofte pe care le avem se împletesc între deficitul nutriţional şi cel emoţional.

Vitamina C nu se găseşte numai în citrice. Este greu să facem deficit de vitamina C, atâta timp cât mâncăm un fruct pe zi sau o porţie de legume. Nu se simt neapărat deficite, desigur, deficitul acut duce la scorbut.

Se găseşte în cantitate mai mare în ardeiul gras, pătrunjel şi în tot ce are frunză verde.

De ce e bine să bem apă călduţă cu lămâie dimineaţa pe stomacul gol

Este foarte bine să bem un pahar cu apă cu lămâie dimineaţa, dacă simţim că ne revigoreză. Este o paractică foarte bună. Apa în sine hidrateză foarte bine corpului, mai ales pentru pornirea tranzitului intestinal”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel