Sari la conținut

Lucruri pe care trebuie să le știi despre ANXIETATE. Ce o provoacă?

Tristete
sursa foto: arhiva doctorul zilei
Semnale grave pe care nu ar trebui să le ignori.

Starea de neliniște nu este un sentiment plăcut. Iar când te trezești dis de dimineață copleșit de un val de emoții negative este cu siguranță unul dintre cele mai proaste moduri de a începe ziua. Diminețile pline de anxietate matinală pot fi legate de mulți factori. Învață să le identifici, doar așa le poți gestiona.

Mulți factori pot influența anxietatea matinală. Unele sunt evident de identificat: un interviu, un examen sau un eveniment important. Dar dacă vă treziți în mod regulat cu un sentiment de anxietate, motivele pot fi mai subtile. Iată câteva informații care vă pot ajuta să vedeți mai clar.

Anxietate, stres, neliniște la trezire… care sunt simptomele?

„Prima manifestare a anxietății la trezire este fizică, corporală”, explică Ghislain Rubio de Teran, psiholog: Intensitatea anxietății poate varia, dar de multe ori se caracterizează printr-o „comprimare a pieptului, o respirație scurtă însoțită de senzația unei mingi în stomac”, descrie specialistul.

Specialistul mai spune că „ anxietatea poate fi deja prezentă în timpul nopții și vă poate trezi. Poate fi, de asemenea, un factor în cazul terorii nocturne, al atacurilor de anxietate nocturne sau al altor tulburări de somn.”

Diferențierea sentimentelor de anxietate, frică și stres

Uneori este dificil să identificați ceea ce simțiți. Stresul este o stare de nervozitate, o tensiune internă, în timp ce anxietatea este mai degrabă un sentiment de nesiguranță care rezultă din anticiparea unui pericol și a consecințelor acestuia. Anxietatea este o formă de anxietate, dar cu o senzație și un răspuns fizic adesea mai intens. Oricare ar fi natura și intensitatea emoției, dacă vă treziți cu oricare dintre aceste senzații, este un semn că ceva nu este în regulă.

Stilul de viață influențează sănătatea mintală

„Anxietatea poate fi cauzată de trezirea dintr-un vis înfricoșător sau de anticiparea zilei care urmează. Calitatea somnului, consumul de alcool, fumatul și dieta au o influență directă asupra sănătății mintale.

Somn de proastă calitate sau oboseală

Pentru mulți oameni, în special pentru cei cu tulburări de anxietate, lipsa somnului exacerbează stresul, deoarece creierul are nevoie de odihnă pentru a se reface.

Renunțarea la fumat
Dacă fumați, sevrajul de nicotină, care începe în timpul nopții, poate provoca neliniște dimineața.

Mâncare
În cele din urmă, dacă vă simțiți anxios când vă treziți, analizați-vă obiceiurile alimentare de la orele târzii din noapte, în special în ceea ce privește cofeina.

Cafeaua, ceaiul, sucurile și ciocolata pot perturba somnul. Consumul unei cantități mari de cafea sau de alimente grase dimineața, precum și lipsa totală de hrană, pot provoca, de asemenea, anxietate.

Tulburări de anxietate

Trezirea constantă cu anxietate ar putea fi un semn al unei tulburări de anxietate generalizată. Puteți consulta un profesionist din domeniul sănătății pentru a afla cum să gestionați mai bine această afecțiune. Ați trecut printr-o situație socială inconfortabilă?

Anxietatea socială este foarte frecventă. Încercați să nu fiți prea aspru cu dumneavoastră și ridicați-vă repede pentru a nu analiza prea mult problema, potrivit Sante Magazin.

Cum putem gestiona și calma sentimentele de anxietate la trezire?

„În primul rând, este cu siguranță necesar să vorbim despre asta, fie cu prietenii și familia, fie cu un specialist”, ne sfătuiește Ghislain Rubio de la Teran. „Această anxietate poate pune în evidență alte probleme de fond, fie că este vorba de lipsa de încredere în sine, de dificultăți de relaționare, de nemulțumire profesională etc. Simptomele trebuie înțelese întotdeauna ca semnale de alarmă care ne ghidează spre focul sau focurile care ard în casa noastră interioară.

În viața de zi cu zi, alte tehnici simple vă pot ajuta. Dacă observi că ești copleșit de gânduri negative atunci când te trezești, le poți nota într-un caiet pentru a evita să rumegi toată ziua.

Consultați un specialist
Pentru a explora probleme mai profunde care ar putea explica anxietățile tale matinale, poți începe o terapie cu un terapeut profesionist. Nu trebuie să vă fie teamă să căutați ajutor dacă anxietatea vă afectează sănătatea fizică și psihică.

Unele studii privind eficacitatea terapiilor au arătat că terapiile comportamentale și cognitive (TCC) sunt cele mai potrivite abordări psihoterapeutice pentru tratarea tulburărilor de anxietate.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel