Principalele declarații ale lui Ludovic Orban, președintele PNL:

  • Am luat act de decizia premierului Cîțu de a elibera din funcție ministrul Sănătății. Este nu numai dreptul, ci și obligația constituțională a premierului de a veghea la buna funcționare a guvernului, chiar și prin schimbarea unui ministru.
  • Pentru PNL, nu există o altă soluție de guvernare decât actuala coaliție de guvernare. Din punctul nostru de vedere, decizia premierului Cîțu este una care nu are nicio legătură cu decizia de a menține coaliția de guvernare. Este strict o decizie ce urmărește ca la Ministerul Sănătății, unul dintre cele mai importante, tot USR-PLUS să desemneze un ministru care să gestioneze domeniul și care să aibă capacitatea de a lupta eficient pentru creșterea calității actului medical.
  • Aș vrea să precizez că în ceea ce ne privește pe noi, îl susținem pe domnul prim-ministru și considerăm că este mai importantă pentru România buna guvernare, decât persoana unui ministru, iar atunci când este necesară schimbarea unui ministru, premierul are deplină capacitate de a propune astfel de decizii.
  • Decizia de susținere în funcția de premier a lui Florin Cîțu a fost o decizie a PNL și a formațiunilor din coaliție. Schimbarea premierului nu poate fi decisă decât tot de coaliție. Când am decis să-l sprijinim, am analizat această candidatură, l-am sprijinit și o vom face în continuare.
  • Despre eventualitatea în care USR decide sa iasă de la guvernare: Suntem angajați într-un acord de guvernare alături de USR PLUS, UDMR, iar din punctul nostru de vedere nu este o altă soluție pentru o altă majoritate guvernamentală. Sunt convins că parlamentarii USR-PLUS, dar și alegătorii, își doresc această coaliție, să avem rezultate. Sunt convins că nu există altă opțiune politică, nici pentru USR, decât actuala formă de guvernare.
  • Ce s-a schimbat de luni până azi? Decizia a fost luată astăzi. A venit picătura care a umplut paharul. Nu poți să emiți un ordin despre restricții, despre carantinare, fără să consulți premierul, INSP, specialiștii medicali. Nu poate spune domnul ministru că nu știa despre acest ordin.