Sari la conținut

Lumea sportului zguduită de un nou scandal de dopaj. De data aceasta este vorba de un mare fotbalist

Un nou scandal de dopaj zguduie lumea sportului, de data aceasta fiind vorba de un mare fotbalist. Legendarul club Hamburger SV a anunțat că unul dintre jucătorii săi este anchetat de Agenția Națională Anti-Doping.

Este vorba de cel mai bine cotat jucător din lotul fostei campioane a Europei, croatul Mario Vuskovic, de doar 20 de ani – 5 milioane de euro.

Formația din Hamburg, aflată în Bundesliga 2, a anunțat, sâmbătă potrivit Digi Sport, prin intermediul unui comunicat de presă că ”a fost deschisă o procedură de control din partea comisiei DFB împotriva fundașului croat, iar acesta urmează să fie suspendat provizoriu zilele următoare”.

Mario Vuskovic

Comisia de Control a Federației Germane de Fotbal a informat clubul și jucătorul de inițierea acestei proceduri, pe baza unui test anti-doping efectuat recent, în urma unui antrenament.

A fost depistată eritropoietină

Conform presei din Germania, substanța interzisă găsită în corpul fundașului este eritropoietina (EPO). Acesta va oferi și o a doua probă, Proba B. Dacă și aceasta va fi pozitivă, nu va mai putea scăpa de suspendare.

Hamburger SV a decis să-l suspende provizoriu pe Mario Vuskovic, până la o decizie definitivă în cazul său.

”Putem confirma ancheta, de care suntem surprinși, împotriva jucătorului nostru Mario Vuskovic. Întrucât avem foarte puțin detalii despre stadiul anchetei, nu putem oferi mai multe detalii momentan. Ce putem spune este că îl sprijinim pe Mario Vuskovic, dar și autoritățile responsaible de anchetă, și suntem în strânsă legătura cu Federația și Liga

Mario Vuskovic a fost interzis de la antrenamente și meciuri pentru a preveni alte pagube aduse clubului. În cazul în care vom avea o nouă decizie, o vom comunica în cel mai transparent mod posibil, în consultare cu părțile implicate”, au scris nemții de la HSV.

Ce este Eritropoietina (abreviata EPO)

Eritropoietina (abreviata EPO) este un produs relativ nou apărut. EPO este o proteina hormonală produsă de rinichi. După ce este eliberată în sânge această proteină stimulează producţia de celule rosii.

În medicină EPO este folosită pentru a trata anumite forme de anemie (ex. în cazul problemelor renale). Logic, deoarece EPO accelerează producţia de celule roşii, el creşte şi capacitatea de oxigenare a organismului, lucru care face ca rezistenţa unu sportiv la efort să crească.

„Blood doping”, cum este numit, este procesul prin care se măreşte artificial numarul de celule rosii din sânge cu scopul obţinerii performanţelor sportive. În trecut acest lucru era obţinut prin transfuzie.

Atletul „dona” o unitate de sânge care era depozitată şi după 3 săptămani, când organismul refăcea rezerva de sânge, se făcea transfuzia înapoi în corp. Acest lucru se făcea de obicei înaintea unei meci important sau a unei curse oferind un surplus de globule roşii sportivului.

Procedura a fost interzisă nu doar pentru că este incorectă dar mai ales pentru că este extrem de periculoasă.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: