Sari la conținut

Masa de Paște, mai periculoasă decât cea de Crăciun!

Nu mai este foarte mult până la Paște și, pentru mulți dintre noi, un mare prilej de bucurie, pe lângă simbolistica religioasă a Învierii Domnului, este ospățul alături de cei dragi. Nutriționiștii ne avertizează însă asupra riscurilor

Nicolae Oprea

Peste mai puţin de o lună, pe 12 aprilie, este Paştele şi ne vom bucura cu toţii de această sărbătoare, mai ales că ne vom strânge la masă alături de cei dragi. Aşa cum este tradiţia, la noi, gospodinele se vor întrece în pregătirea celor mai delicioase preparate, multe dintre ele pe bază de miel, precum friptură, drob, ciorbă sau stufat. Ei bine, carnea de miel poate fi extrem de periculoasă pentru sănătate, dacă nu este consumată cu măsură!
Mielul, plin de colagen, se digeră greu
„Carnea de miel este extrem de grea. Se digeră mai greu şi este mai grasă decât cea de oaie, având foarte mult colagen. Aşadar, românii care se știu cu probleme de sănătate, precum cele de ficat, boli cardio-vasculare și, mai ales, de colecist, să stea departe de miel. De altfel, această carne este periculoasă pentru toată lumea, mai ales că, de Paşte, gospodinele fac şi ciorbă – pe care eu, personal, nu o recomand, fiind extrem de grasă. Mai mult, se pregăteşte şi friptură, şi drob, și stufatul acela incredibil, care ar trebui preparat cu mai multă verdeaţă şi fără să fie călit. Nu vreau să se supere pe mine românii care țin la aceste tradiții, dar eu recomand evitarea, pe cât de mult se poate, a mielului”, ne-a explicat doctorul nutriționist Corina Zugravu.
Pentru cine nu poate sta departe de carnea de miel, se recomandă, pe lângă porţiile mici, consumarea preparatelor din carne de miel fără garnituri, ci doar cu multe verdețuri și legume, pentru a ajuta la digestie.
„Problema şi mai mare pe care o au românii este că Paştele durează trei zile şi, în toată această perioadă, oamenii mănâncă astfel de preparate, la care adaugă şi mult alcool, ceea ce reprezintă un mare pericol. Un pahar de vin roșu nu omoară pe nimeni, dar excesul poate duce la afecțiuni grave, precum pancreatitele, complicații extrem de severe! În general, românii se confruntă cu probleme digestive de Paşte, precum diareea, colecistita sau colica biliară”, mai spune specialista în nutriţie.
Medicamentele pentru bilă nu fac față excesului
Am observat, de vreo doi-trei ani, că mulţi români îşi fac provizii de medicamente pentru bilă, după ce au văzut reclama aceea cu o femeie plinuţă care mănâncă foarte mult, dar nu se opreşte, pentru că ia şi acel medicament. Sunt bune acele medicamnete, dar nu fac deloc faţă în cazul în care mâncăm în exces”, mai spune dr. Zugravu.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel