Sari la conținut

Măsuri de protecție împotriva Omicron. Cele mai eficiente metode

Varianta Omicron este cea mai contagioasă tulpină descoperită până în acest moment. Aceasta se transmite de patru ori mai repede în comparație cu tulpina Delta, potrivit specialiștilor.

În ciuda contagiozității crescute, aceasta nu provoacă forme mai severe de boală, ci dimpotrivă. Persoanele infectate cu varianta Omicron manifestă simptome mai ușoare, asemănătoate cu cele întâlnite în răcelile obișnuite.

Cu atât mai mult, datorită contagiozității crescute și a riscului redus de spitalizare și formă severă, anumiți specialiști consideră că varianta Omicron ar putea pune capăt pandemiei prin imunizarea rapidă a populației.

Există, de asemenea, și experți care nu sunt de acord cu acestă teorie. Alți specialiști consideră că transmiterea accelerată ar putea duce la apriția altor mutații mai agresive, care provoacă forme mai grave de boală și cresc riscul de deces.

Indiferent de forma manifestată sau nivelul contagiozității, experții în sănătate susțin că protecția este fundamentală și poate preveni majoritatea cazurilor grave.

Măsuri de protecție eficiente împotriva Omicron

Transmisibilitatea crescută a variantei Omicron şi persistenţa sa în aer face ca distanţa de 1,5 metri recomandată anterior pentru evitarea infectării să nu mai fie sufiecientă, susține medicul Marius Geantă, preşedintele Centrului de Inovaţie în Medicină, potrivit RRA. El a explicat că există totuşi măsuri de protecţie eficiente.

„Sunt câteva lucruri în legătură cu varianta Omicron, pe care deja le ştim. De exemplu vaccinarea cu trei doze restabileşte protecţia aşa cum aveam cu două doze faţă de Delta, deci doza booster este un lucru foarte bun.

La fel, cei care în valul Delta au trecut prin infecţie, dacă s-ar vaccina acum, ar putea să dobândească o protecţie foarte bună împotriva variantei Omicron şi fiind o variantă atât de transmisibilă, purtarea măştii întotdeauna în spaţii închise, în spaţii deschise, mai ales în zone aglomerate sau când te întâlneşti cu persoane pe care nu le cunoşti, devine obligatorie şi sigur sunt recomandări pentru a purta chiar două măşti sau a purta o mască cu un nivel de protecţie mai ridicat, aşa-numitele măşti FFP2”, a explicat medicul Marius Geantă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel