Sari la conținut

Factorii decisivi care vor determina relaxarea restricțiilor. Specialist: „În funcție de acest indicator putem să apreciem dacă putem să ridicăm restricţiile sau nu”

Situația epidemiologică pare să se îmbunătățească, în România. Specialiștii au anunțat că numărul infectărilor se află acum în ușoară scădere, lucru care va fi vizibil și în secțiile ATI, în următoarele săptămâni.

Astfel, având în vedere că numărul infectărilor este în trend descendent, românii se așteaptă la relaxarea restricțiilor anti-COVID. Într-adevăr, autoritățile iau în considerare acest lucru atunci când situația epidemiologică va permite acest lucru.

Până atunci, specialiștii trebuie să monitorizeze câțiva indicatori importanți pentru a determina cu exactitate aceste relaxări.

Indicatori decisivi pentru relaxarea restricțiilor

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, dezvăluie câteva informații utile despre relaxarea restricțiilor și ce implică acest proces.

„Având în vedere faptul că de data aceasta tulpina Omicron se transmite mult mai ușor decât tulpinile care au produs valurile anterioare, și lucrul ăsta este certificat de numărul foarte mare de cazuri care se înregistrează în fiecare zi nu numai România, în multe alte țări, în mod evident lucrul care trebuie să ne preocupe este gradul de ocupare a paturilor de spital şi mai ales a celor de terapie intensivă.

În funcție de acest indicator putem să apreciem dacă putem să ridicăm restricţiile sau nu, având înm vedere că în momentul de faţă multe judeţe, inclusiv municipiul Bucureşti au foarte mulţi pacienţi la Terapie intensiv şi vă daţi seama că o creştere sau o reîncepere a creşterii numărului de cazuri poate să pună probleme foarte serioase”, explică Alexandru Rafila, potrivit RRA.

Când vor fi relaxate restricțiile actuale?

„Nu îmi place să fac astfel de predicţii, dar cred că până la sărbătorile de Paşte vom avea o viaţă aproximativ normală, ca să spun aşa, poate cu anumite recomandări legate de utilizarea măştii în interior, în spaţiile aglomerate mai ales”, a adăugat Rafila.

De asemenea, specialiștii consideră că o soluție de a ne apropia cât mai mult de normalitate este vaccinarea anti-COVID, în schemă completă, mai ales pentru persoanele vulnerabile.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel