Sari la conținut

Medic: ‘Acesta este cel mai rău lucru pe care îl poți face dacă ai colesterolul ridicat’

colesterol ridicat
Sursă foto: Getty Images
ceaiul care scade colesterolul

Adesea supranumit ucigașul tăcut, colesterolul ridicat apare atunci când aveți în sânge o cantitate prea mare de substanță grasă numită colesterol.

În timp ce alegerile proaste în ceea ce privește stilul de viață, de la fumat la consumul de prea multe alimente grase, sunt o veste proastă pentru colesterolul dumneavoastră, există un lucru care este mult mai rău pentru pacienții cu colesterol ridicat.

Dr. Suhail Hussain, un medic de familie privat care acoperă Hertfordshire și Greater London, a declarat pentru Express.co.uk: „Cel mai rău lucru pe care îl puteți face dacă aveți colesterolul ridicat este să ignorați și să continuați indiferent – trebuie să vă educați cum să trăiți mai sănătos.

„Acest lucru nu înseamnă neapărat să începi să iei medicamente. De fapt, s-ar putea să nu fie necesar.”

Medicul nu este singurul profesionist din domeniul sănătății care avertizează că mulțumirea reprezintă o amenințare reală.

Dr. Saya Nagori, expert oftalmolog și fondator al Eye Facts, a adăugat: „Pericolul real este autocompătimirea – ignorarea totală a problemei. Nivelurile ridicate pot fi o bombă cu ceas”.

Nivelurile ridicate de colesterol pot pune bazele unor probleme de sănătate grave, de la atacuri de cord la accidente vasculare cerebrale.

Din fericire, puteți ține sub control această substanță grasă prin introducerea unor modificări simple în stilul dumneavoastră de viață.

Schimbările în alimentație sunt primordiale

Dr. Nagori a spus: „Schimbările în alimentație sunt primordiale – adoptați o dietă de tip mediteranean, bucurându-vă de strălucirea sănătoasă a măslinelor, a peștelui proaspăt și a deliciilor pe bază de plante.”

Potrivit doctorului Hussain, o altă schimbare esențială este înlocuirea grăsimilor saturate, care se găsesc în unt, brânză, mezeluri și alimente procesate, cu omologii lor nesaturați.

Ascunse în pește, semințe, nuci, avocado și ulei de măsline, aceste grăsimi bune vor contribui de fapt la creșterea nivelului de colesterol „bun”, ceea ce este „benefic”, a explicat medicul.

Colesterolul lipoproteic de înaltă densitate (HDL) este cunoscut ca fiind de tip „bun”, deoarece ajută la eliminarea celui „rău” din fluxul sanguin.

Un alt sfat oferit de Dr. Hussain este pierderea în greutate, dacă este necesar, deoarece excesul de greutate sau obezitatea crește șansele de a dezvolta un nivel ridicat de colesterol.

Doctorul a spus: „Luați în considerare următoarele – încorporați un mic deficit energetic în aportul dumneavoastră, care poate fi obținut printr-o combinație de exerciții aerobice ușoare și o restricție calorică.

„Acest lucru trebuie să fie făcut de comun acord cu cineva care știe ce face, deoarece este ușor să mănânci incorect sau să elimini alimente care nu sunt de fapt nesănătoase în încercarea de a realiza acest lucru. De exemplu, există o concepție greșită comună conform căreia ouăle sunt rele pentru colesterol – acest lucru nu este adevărat.”

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: