Sari la conținut

Medic: consecințele grave asupra sănătății ale dormitului mai mult în weekend

ale dormitului

Pentru majoritatea dintre noi, weekend-ul este ocazia perfectă să rezolvi tot ceea ce nu reușești în timpul săptămânii din cauza serviciului,cu precăderea recuperarea orelor de somn. Mulți simțim că un somn îndelungat în weekend ne va ajuta să ne încărcăm bateriile pentru săptămâna ce urmează, însă specialiștii vin să ne contrazică această ipoteză.

Medicul Răzvan Lungu, specialist competență în somnologie, ne explică de ce un astfel de obicei ne poate crea mai mult haos și oboseală în organism decât odihnă. După cele două zile de weekend, organismul nostru trebuie să revină la programul de muncă care are alte ore de culcare și de trezire.

Creierului îi place o rutină și trebuie să ne păstrăm o rutină a somnului, a orei de trezire mai degrabă decât a orei de culcare. Ora de trezire e cea mai importantă. Să încercăm să ne trezim la aproximativ aceeași oră și în weekend”, a precizat medicul pentru Aleph News.

Un nou studiu arată că această strategie poate fi contraproductivă și chiar nesănătoasă.

Cercetările arată că dacă nu dormi destul în timpul săptămânii nu poți să recuperezi în weekend.

Studiul publicat în jurnalul Current Biology a descoperit că oamenii care au dormit prea puțin în timpul săptămânii și au încercat să recupereze în weekend au sfârșit prin a fi mai nesănătoși decât cei care au dormit constant mai puțin atât în timpul săptămânii, cât și în weekend.

Pentru o sănătate optimă, adulții ar trebui să doarmă între 7 și 9 ore în fiecare noapte, însă majoritatea oamenilor nu respectă această recomandare.

Potrivit unui număr de cercetări, această deprivare a somnului pe scară largă poate duce la creștere riscului de luare în greutate și o serie de boli cronice, inclusiv diabetul. Motivul fiind somnul insuficient poate altera metabolismul.

Odihna nu trebuie să presupună neapărat somn

Odihna este asociată de cele mai multe ori cu somnul. Medicul specialist sublinează că odihna poate fi obținută și printr-o plimbare, petrecerea timpului cu prietenii, citind o carte sau orice altă activitate care îți induce starea de relaxare și îți creează plăcere.

Preocuparea continuă de a recupera orele de somn duce la anxietate, mai ales dacă ai un job unde te trezești devreme și nu la aceeași oră în fiecare zi.

„Cu cât ne preocupă mai mult de somnul nostru, cu atât poate crește anxietatea legată de momentul adormirii. Dacă ne trezim la oră fixă și în weekend, creierul nostru se va obișnui să se culce mai devreme, ca să se poată trezi mai devreme”, a mai continuat dr. Răzvan Lungu.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: