sâmbătă, februarie 27, 2021

Medic epidemiolog. Cum se manipulează pragurile scenariilor epidemiologice. „Putem deschide pe un scenariu verde, când realitatea este complet roșie”.

Din ce în ce mai multe voci susțin faptul că lipsa testelor are ca efect manipularea imaginii cu privire la evoluția pandemiei. Medicul epidemiolog și cercetătorul Octavian Jurma  a declarat pentru Medika TV că se obișnuiește prezentarea unei realități, în funcție de comanda politică.

„Dacă un DSP dintr-un anumit județ primește o comandă politică locală, «las-o mai moale cu testarea că nu ne place să apară indicatorul». Cum s-a întâmplat în Ilfov și imediat s-a dat vina pe calculator.

Avem dovezi clare că DSP-urile sunt controlate în acest fel. Mai ales prin scoaterea acestor cazuri de manipulare a indicatorilor. Avem un anumit scenariu, pe baza lor luăm decizii. Deciziile vor fi proaste dacă indicatorii sunt prost calculați”, a declarat Octavian Jurma.

Medic epidemiolog: „Putem deschide pe un scenariu verde, când realitatea este complet roșie”

Mai mult de atât, epidemiologul Octavian Jurma a spus cu subiect și predicat că se poate deschide un scenariu verde, „când realiatea este complet roșie”.

„Putem deschide pe un scenariu verde, când realitatea este complet roșie. Și asta este cea mai mare problemă legată de indicatori. Nu vă atingeți de ei, indiferent cum îi calculați și indiferent cum puneți pragurile nu-i mai manipulați”, a mai spus medicul Octavian Jurma.

Pe de altă parte, există și specualiști care consideră că autoritățile ar trebui să fie mult mai implicate în desfășurarea campaniei de vaccinare a populației. Medicul Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara, consideră că important, în acest monet, este imunizarea populației, nu neapărat testarea.

„Noi avem o armă, vaccinarea. Dacă autoritățile s-ar mobiliza să vaccineze mai repede, nu am mai vorbi despre lipsa testelor, despre apariția mutațiilor. Pentru că și mutațiile, în momentul în care virusul nu mai circulă, nu mai are cum să apară”, a declarat Virgil Musta.

Ultimele stiri

Parteneri