Sari la conținut

Medicament pentru boli pulmonare descoperit și conceput de AI. Acum, deja în studiile pe oameni

Sursă foto: ZoomIT

Un medicament pentru tratarea bolilor pulmonare cronice va deveni unul dintre primele medicamente dezvoltate în întregime de inteligența artificială (AI) care ajunge la a doua fază a studiilor clinice.

Insilisco Medicine, o companie farmaceutică susținută de China, a folosit date AI pentru a identifica proteinele din corpul uman care sunt asociate cu bolile pulmonare și apoi a dezvoltat molecule care ar putea fi folosite pentru a lupta împotriva acestei boli, potrivit Financial Times.

Primul medicament realizat de inteligența artificială

Insilico Medicine a anunțat luni că a testat un nou medicament, INS018_055, pe un pacient care era tratat pentru fibroză pulmonară idiopatică. Potrivit Institutului Național de Sănătate, a doua fază a testării clinice este punctul în care cercetătorii determină dacă tratamentul în curs de dezvoltare este efectiv eficient.

Acest studiu de fază a doua va implica aproximativ 60 de persoane din China și Statele Unite. Președintele companiei, Alex Zhavoronkov, a lăudat progresul într-o declarație.

„Acest prim candidat la medicament care va trece în Faza 2 este un adevărat punct culminant al abordării noastre end-to-end de a face legătura între biologia și chimia cu învățarea profundă. Acesta este o piatră de hotar semnificativă nu numai pentru noi, ci și pentru toată lumea din domeniul descoperirii de medicamente accelerate de AI”, a spus Zhavoronkov.

Zhavoronkov consideră că medicamentele generate de inteligența artificială pot „dubla productivitatea” majorității companiilor farmaceutice importante, economisind în același timp doi până la patru ani de dezvoltare.

„Este extrem de important să poți genera cantități uriașe de date pentru a te asigura că AI-ul tău este consolidat, dar și pentru a te asigura că învață constant”, a spus el pentru Financial Times.

„Pregătim calea pentru noi tipuri de inteligență artificială care pot merge de la capăt la capăt Așadar, acoperim întregul ciclu de viață al cercetării și dezvoltării farmaceutice”, a mai spus Zhavoronkov.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel