joi, martie 23, 2023

Un medicament este folosit de vedetele de la Hollywood pentru slăbit rapid. Efectele sunt spectaculoase, însă tratamentul-minune nu este deloc lipsit de riscuri.

Medicamentul, care în SUA este autorizat atât pentru tratarea diabetului (Ozempic), cât și pentru tratarea obezității (Wegovy), este disponibil și în România. La noi, în schimb, este autorizat doar pentru tratarea pacienților cu diabet de tip 2, câștigul lui cel mai mare fiind, de fapt, controlul riscului cardiovascular.

Te-ar mai interesa: Testul de sânge care ar putea detecta boala Alzhei...

„Substanța activă se numește semaglutidă. Face parte din clasa agoniștilor de receptori GLP-1, care sunt niște hormoni de tip intestinal. Ei au fost aprobați pentru tratamentul pacienților cu diabetul de tipul 2 și pentru tratamentul pacienților cu obezitate. Semaglutida, în forma și doza aprobate pentru obezitate (n. red. – Wegovy), nu a ajuns la noi, dar au ajuns alte substanțe active din aceeași clasă, care sunt aprobate pentru obezitate și la noi în țară”, a explicat dr. Anca Roman, medicul specialist în diabet și boli de nutriție.

Autorizată în SUA pentru tratamentul diabetului și în tratarea obezității, semaglutida este substanța care – a dovedit-o practica – ajută extraordinar în controlul greutății. La medicament au apelat celebrități precum Kim Kardashian, când a dorit să slăbească rapid pentru a îmbrăca rochia-simbol a lui Marylin Monroe purtată la ziua președintelui John Fitzgerald Kennedy.

Te-ar mai interesa: Acest test banal de sânge poate detecta 14 tipuri ...

Cum ajută la slăbit

Folosirea lui a devenit aproape o modă, inclusiv în România, însă administrarea nu este deloc lipsită de riscuri. Prima parte a corpului afectată de Ozempic este fața, care devine ridată și palidă, în lipsa grăsimii care menținea trăsăturile.

„Acești hormoni intestinali noi îi avem în mod normal, organismul nostru îi secretă, doar că timpul lor de înjumătățire, adică durata lor de viață, este foarte scurt. Atunci când alimentele ajung în stomac, după aproximativ 10-15 minute se secretă acești hormoni și transmit la nivelul creierului, la nivelul centrilor sațietății, că a ajuns mâncare în stomac și că e momentul să ne oprim din mâncat”, explică medicul.

Te-ar mai interesa: Mărturisiri de dincolo de moarte. Mărturia unui bă...

Este și motivul pentru care nutriționiștii recomandă ca alimentele să se mănânce lent. Ozempic, spre deosebire de hormonii naturali, are o durată de acțiune mult mai lungă, senzația de sațietate persistând. Pacienții ajung, astfel, să-și țină sub control poftele alimentare.

„Scade riscul cardio-vascular foarte mult”

Pacienților cu diabet zaharat tip 2, care beneficiază gratuit de acest tratament, li se prescrie în primul rând pentru că acesta scade riscul cardiovascular, obezitatea fiind adesea însoțită de boli cardiovasculare.

Te-ar mai interesa: Alimente de evitat la micul dejun. Cum îți faci ră...

„Se indică în special la pacienții cu factor de risc cardiovascular, cu istoric de accident vascular cerebral, hipertensiune, dislipidemie, infarct miocardic, stent. Are foarte multe beneficii cardio-vasculare la pacienții cu diabet zaharat de tipul 2, în special pentru asta îl dăm”, a adăugat dr. Anca Roman.

Se întâmplă, însă, și ca pacienții să nu-l tolereze, și atunci se întrerupe administrarea, iar în cazul altor pacienți se poate să nu aibă efect de scădere în greutate, în acest ultim caz beneficiul administrării fiind cel cardiovascular și faptul că pacientul nu mai acumulează kilograme.

Te-ar mai interesa: Dieta daneză: slăbești până în 20 kg în 13 zile RA...

Efecte adverse

Trebuie de asemenea știut faptul că, la încetarea administrării, pacientul se îngrașă din nou, dacă nu a schimbat nimic în conduita alimentară și în stilul de viață. „Mulți cer ei să-l întrerupă, după un an-doi. La cei care au risc cardiovascular crescut se indică măcar o doză de întreținere, doza mai mică”, a precizat medicul.

Ozempic – la care se ajunge, spune medicul, după ce s-au epuizat alte metode terapeutice – nu se recomandă pacienților cu colecistită sau pancreatită în antecedente și nici dacă pacientul are afecțiuni tiroidiene, prescrierea făcându-se după un bilanț strict.

Cât despre efectele adverse, cele mai frecvente sunt tulburările gastro-intestinale: greață, diaree, vărsături, constipație. „Cei care un sindrom de colon iritabil am observat că nu-l tolerează așa de ușor și la cei mai mulți, după două-trei săptămâni, a trebuit să întrerupem tratamentul”, a mai spus dr. Anca Roman.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private