Sari la conținut

Medicamentul obișnuit pentru diabet care reduce riscul de Alzheimer la jumătate

boala Alzheimer
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome ale bolii Alzheimer

Medicamentul obișnuit pentru diabet care reduce riscul de Alzheimer la jumătate. Un medicament accesibil pentru diabet poate reduce la jumătate riscul de apariție a bolii Alzheimer, arată o nouă cercetare.

Pioglitazona, care este disponibilă sub numele de marcă Actos, încetinește declinul mental și reduce ratele bolii de scăpare a memoriei.

Cercetătorii care lucrează cu American Academy of Neurology spun că medicamentul ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge prin creșterea hormonului insulină. Diabetul de tip 2 afectează peste 30 de milioane de americani, caresunt de două ori mai predispuși la demență. Ambele afecțiuni au, de asemenea, o legătură cu circulația slabă.

Medicamentul obișnuit pentru diabet care reduce riscul de Alzheimer la jumătate

„Deoarece demența se dezvoltă cu ani de zile înainte de diagnosticare, ar putea exista o oportunitate de a interveni înainte de a progresa”, spune autorul studiului Eosu Kim, MD, PhD, de la Universitatea Yonsei din Coreea de Sud, într-un comunicat de presă.

„Aceste rezultate pot sugera că am putea folosi o abordare personalizată pentru prevenirea demenței la persoanele cu diabet zaharat în cazul în care au antecedente de boală cardiacă ischemică sau accident vascular cerebral.”

Beneficiile au fost cele mai puternice pentru cei care au avut și antecedente de accident vascular cerebral sau boală cardiacă ischemică, o afecțiune cauzată de îngustarea arterelor. Erau cu 43, respectiv 54% mai puține șanse de a dezvolta demență.

Medicamentul reduce și riscul de accident vascular

Autorii studiului notează că au luat în considerare factori potențial influenți, cum ar fi hipertensiunea arterială, fumatul și lipsa activității fizice.

În general, incidența a scăzut cu 16% în rândul participanților care iau medicamentul, cazurile scăzând cu cât au fost mai mult timp pe pioglitazonă. Rata cazurilor a scăzut cu 22 % și 37 % la participanții care au folosit medicamentul timp de doi și, respectiv, patru ani.

Descoperirile provin dintr-o analiză a 91.218 de persoane din Coreea de Sud urmărite în medie timp de 10 ani, dintre care 3.467 au primit pioglitazonă. Oamenii care luau medicamentul aveau, de asemenea, mai puține șanse de a avea un accident vascular cerebral.

„Aceste rezultate oferă informații valoroase despre cine ar putea beneficia de utilizarea pioglitazonei pentru prevenirea demenței. În unele studii anterioare asupra persoanelor cu demență sau cu risc de declin cognitiv care nu aveau diabet, pioglitazona nu a arătat nicio protecție împotriva demenței, așa că este probabil ca un factor critic care afectează eficacitatea să fie prezența diabetului. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste descoperiri”, explică cercetătorii.

În timpul studiului, 8,3% dintre cei care au luat pioglitazonă au dezvoltat demență, comparativ cu 10% care nu au luat medicamentul.

Numărul cazurilor de demență se va tripla până în 2050

Estimările arată că numărul cazurilor de demență la nivel mondial se va tripla la peste 150 de milioane până în 2050.

Fără nici un tratament în vedere, se pune un accent tot mai mare pe factorii de protecție a stilului de viață. O dietă sănătoasă și o mulțime de exerciții fizice ajută la prevenirea diabetului și a demenței.

Efectele secundare ale Actos includ umflarea, creșterea în greutate, pierderea osoasă și insuficiența cardiacă congestivă. Mai multe cercetări sunt încă necesare privind siguranța pe termen lung a medicamentului și dacă există o doză optimă.

Notă: Nimeni nu ar trebui să înceapă să ia acest medicament independent ca metodă de prevenire a demenței. Orice modificare a rutinei dumneavoastră medicale curente ar trebui întotdeauna discutată mai întâi cu medicul dumneavoastră.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel