Sari la conținut

Medicii atrag atenția: ”Acest obiect din bucătărie este mai murdar decât vasul de toaletă! Riscul de infecții și îmbolnăviri e major!”

Mai murdar decât vasul de toaletă. Vasul de toaletă este considerat locul din casă cu cei mai mulți germeni, însă riscul de îmbolnăvire vine de unde ne așteptăm mai puțin. 

Medicii atrag atenția asupra zonelor din casă unde acumulările de microbi sunt mari, iar riscul de îmbolnăvire, în lipsa dezinfectării acestora, mai crescut.

Tocătorul de bucătărie, mai murdar decât vasul de toaletă

De exemplu, contrar opiniei publice, numărul bacteriilor dintr-o bucătărie obișnuită poate fi de 100.000 de ori mai mare față de baie, potrivit International Hygienne Home Truths Study, The Hygiene Council, 2014. Iar pe tocătorul de bucătărie există o acumulare de bacterii cu 200% mai mare decât pe vasul de toaletă, considerat cel mai murdar loc din casă, potrivit Food&Hygiene Facts, NHS Choices, 2012.

„Deși este foarte probabil ca vasul de toaletă să conțină microbi, riscul de a lua microbi direct de pe acesta este, în general, scăzut, întrucât oamenii nu îl ating. Însă, microbii din toaletă pot fi împroșcați pe alte suprafețe în timpul utilizării sau atunci când se trage apa și pot fi purtați în toată baia și casa pe mâinile nespălate.

Cel mai mare risc de a lua microbi dăunători din baie provine de la suprafețe pe care oamenii le ating în mod uzual, precum mânerul pentru tras apa la toaletă, colacul de toaletă, robinetele și mânerul ușii. Ca regulă generală, pentru a opri răspândirea microbilor, este important să curățați cu produse de curățat care omoară bacteriile suprafețele din casă pe care familia le atinge frecvent cu mâinile, precum mânerul ușii frigiderului, mânerele dulapurilor, robinete, clanțe etc.”, a explicat prof. Dr. Marin Burlea.

De asemenea, dormitoarele și spațiile de zi sunt locurile ideale pentru acumularea de praf, acarieni și germeni, care cresc riscul de infecții și îmbolnăviri.

„Dormitoarele conțin mult mobilier moale, în care se depozitează praf, acarieni, reziduuri de acarieni, polen și mătreață de la animalele de companie. De aceea, este recomandat să folosiți și în acest spațiu, un produs de curățare antibacterian. Curățați și dezinfectați frecvent suprafețele de contact cu mâinile, precum telecomenzile, televizoarelor, întrerupătoarele și telefoanele etc. De asemenea, curățați și dezinfectați jucăriile în mod regulat, cel puțin o dată pe săptămână”, a conchis Prof. Dr. Marin Burlea.  

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: