miercuri, iunie 29, 2022

Paracetamolul este un analgezic comun folosit pentru a trata durerile și orice alte neplăceri. Poate fi folosit și pentru a reduce o temperatură ridicată.

Este disponibil în combinație cu alte analgezice și medicamente împotriva bolilor. Este, de asemenea, un ingredient într-o gamă largă de remedii pentru răceală și gripă.

Există multe mărci și forme de paracetamol disponibile.

Nu utilizați mai mult din acest medicament decât este recomandat. O supradoză de paracetamol poate provoca vătămări grave.  Luarea mai multor doze de paracetamol poate provoca leziuni ficatului. Dacă beți mai mult de trei băuturi alcoolice pe zi, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua paracetamol și nu utilizați niciodată mai mult de 2 grame (2000 mg) pe zi.

Te-ar mai interesa: Cât de periculoși sunt pentru sănătate colecția de...

Nu utilizați acest medicament fără a discuta mai întâi cu medicul dumneavoastră dacă beți mai mult de trei băuturi alcoolice pe zi sau dacă ați avut boală hepatică alcoolică (ciroză). Este posibil să nu puteți utiliza paracetamol.

Un avertisment privind paracetamolul vine și din partea dr. Vasi Rădulescu. Mai jos regăsiți explicația domniei sale privind utilizarea paracetamolului, dar și reacțiile adverse la care te poți aștepta:

„Te doare capul, o măsea, o articulație? Iei un paracetamol. Ești răcit, cu nasul înfundat, slăbiciune generală și-un pic de febră? Iei un paracetamol. Acest compus este ieftin și nelipsit din casa oricui, pe lângă aspirină sau ibuprofen.

Te-ar mai interesa: Previziunile astrologului: ”Luna iulie dă tonul pe...

Dr. Vasi Rădulescu

Și medicii îl iubesc. Îl dăm cu drag în virozele respiratorii, pentru a ameliora simptomele (paracetamolul nu vindecă pare-se o răceală). Îl dăm ca să scădem o febră înaltă. Îl dăm în lombalgii sau alte patologii articulare, unde este subestimat, din păcate.

Ce e paracetamolul

Este un preparat care incorporează acetaminofen (termenii paracetamol, paraacetilaminofenol sau acetaminofen sunt echivalenți), substanță activă ce acționează pe mai multe căi, niciuna pe deplin înțeleasă (în vogă încă stă acțiunea pe substanța P, mediator al durerii). O să spuneți „cum, nu știți ce face pastila asta și totuși ne-o dați?” Ei bine, da. În medicină, multe tratamente au mecanisme de acțiune neînțelese, dar asta nu înseamnă că nu sunt studiate și nu sunt testate. Un exemplu este, la cu totul alt nivel, anestezia generală, unde nu se știe exact modul de acțiune al anumitor agenți. Medicii folosesc paracetamol în pastile, soluții de tip sirop sau pentru perfuzii endovenoase (perfalgan), singur sau în combinații cu efedrină, tramadol, codeină, după caz. O fac știind ce posibile reacții adverse pot apărea.

Te-ar mai interesa: Și tu arunci cozile de cireșe? Iată cât de mult gr...

Reacții adverse

Și ce reacții adverse pot apărea? Dat de medic în doze optime, paracetamolul este excelent tolerat. Problema apare în altă parte: e ușor de procurat de la orice farmacie și mulți îl iau cu pumnul, uneori în gramaje per preparat deja cam mari. 3 grame pe zi de paracetamol normal, pe o perioadă de câteva zile, nu pun probleme. 3 grame pe zi de paracetamol cu durată lungă de acțiune, pe o perioadă de mai multe zile, pot genera reacții adverse serioase, îndeosebi hepatice. Există cazuri de distrugere a celulelor hepatice până la insuficiență hepatică acută, sângerări, modificări ale elementelor sangvine care survin după ingestia de paracetamol fără supraveghere.

Te-ar mai interesa: Speranță pentru persoanele care nu merg. Profesoru...

Posibile reacții adverse paracetamol

 • colorație galbenă piele, sclere (arată afectarea hepatică, cu icter)
 • pete roșii sau vineții pe piele (afectare vasculară)
 • afte sau ulcere la nivelul gurii
 • mâncărime (prurit)
 • urină roșie (hematurie)
 • greață, vărsături
 • diaree, balonare
 • spasme musculare
 • insomnie
 • urină în cantitate mică (oligurie)
 • alergii până la hipersensibilizări de tip anafilaxie

Important!

În cazul în care apare letargie, somnolență profundă, apetit abolit, durere severă în etajul abdominal superior, transpirații abundente, prezentați-vă imediat la medic. Sunt semne de intoxicație cu acetaminofen.

E cazul să-l evităm? Nici vorbă. Trebuie să fim numai atenți la gramaj și la formulă, evitând a lua prea mult din preparatele de 625mg sau 1g. Trebuie să apelăm la medic înainte de a face o posibilă greșeală. Trebuie să evităm paracetamolul dacă avem anumite boli de ficat, de sânge, alergii cunoscute, luând doar pastile recomandate de medic. Trebuie să nu combinăm forme diferite de paracetamol, de exemplu prafuri solubile pentru stări virale cu tablete clasice sau comprimate efervescente, depășind doza fără să ne dăm seama.

Te-ar mai interesa: Horoscop cu Daniela Simulescu: Atenție la această ...

”Puteți muri!”

Atenție mare la doze, la preparate, la durata de acțiune. Întrebați medicul acolo unde aveți dubii. Puteți muri continuând să luați anumite preparate care sumează treptat concentrația de acetaminofen în sânge.

Nu e cazul să coborâm paracetamolul de pe poziția sa binemeritată printre cele mai bune substanțe analgezice/antipiretice. E cazul să fim vigilenți, inteligenți, bine informați”, scrie medicul Vasi Rădulescu pe blogul personal.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private