Sari la conținut

Medicii trag un semnal de alarmă. Datele personale a milioane de români pot fi accesate de persoane neautorizate pe platforma Coronaforms

noua metoda de inselaciune
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei

Date personale a milioane de români pot fi accesate de oricine are dreptul să intre pe platforma Coronaforms, cu un cont şi parolă de acces în sistem. Astfel, utilizatorii pot să vadă CNP-ul, adresa şi numărul de telefon ale oricărui pacient înregistrat în platforma oficială. Este o scăpare gravă, spun reprezentanţii pacienţilor şi ai medicilor, care cer măsuri urgente.

Mai mulţi medici de familie, care au în evidență bolnavi cu Covid şi care fac teste rapide, au descoperit întâmplător că oricine are acces la platforma Coronaforms poate vedea datele personale ale unor pacienţi cu care n-are nicio legătură, potrivit unei anchete publicate de stiri.tvr.ro

3.2 milioane de români, înregistrați pe platforma Coronaforms

Medicii au încercat mai multe metode de filtrare a informațiilor pacienților dar au constatat cu stupoare că le apar datele unor pacienţi de care nu s-au ocupat.

„Am fost cu toţii descumpăniţi că stai, că nu e în regulă, de ce să-mi vezi tu fişele mele de pacienţi. Eu nu am încercat niciodată să văd fişele altcuiva. Nici nu mi-am pus problema că aş avea posibilitatea să văd altceva decât ceea ce am de lucru. Nu am avut curiozotăţi din astea până s-a întâmplat aseară lucrul ăsta. Colegii erau absolut disperaţi”, a declarat dr. Daciana Toma, medic de familie, secretar SNMF.

Dr. Raluca Zoițanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie a explicat că toţi medicii care testează, atunci când caută numele pacientului, găsesc toţi oamenii din România care sunt înregistraţi în Coronaforms cu acelaşi nume, cu CNP, seria şi numărul buletinului, adresa.

În platforma oficială Coronaforms apar date personale privind milioane de români. Sunt înregistraţi nu doar cei aproape 3,2 milioane de pacienţi confirmaţi cu Covid, ci şi cei care au avut doar teste negative.

Vasile Barbu, preşedinte, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor spune că „dacă tastăm şi căutăm un nume pe platformă, deşi am cod de acces, şi îmi apare o listă întreagă de persoane, e foarte grav. Trebuie doar să avem o cheie, să aibă acces doar persoana desemnată pe un anumit episod de boală şi de evaluare a stării de sănătate a mea. Să se blocheze orice acces urgent”.

Ministerul Sănătății susține că aplicația e sigură

Platforma poate fi accesată doar pe bază de cont personal şi semnătură digitală, de către specialiştii desemnaţi de Ministerul Sănătăţii. Sunt cei care se ocupă de testări, de tratarea şi monitorizarea pacienţilor cu Covid, precum şi de anchetele epidemiologice. Numai medici de familie sunt în jur de zece mii.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care a realizat platforma, spune că a respectat cerinţele primite de la autorităţile sanitare.

Platforma trebuie să respecte cerinţele privind protecţia datelor personale, arată autoritatea în domeniu, care cere Ministerului Sănătății să ia măsurile necesare. Regulamentul european în domeniu prevede, între altele, că, pentru a asigura un nivel de securitate corespunzător, trebuie criptate informaţiile şi asigurată confidenţialitatea.

Și Ministerul Sănătății susține că respectă toate prevederile legale și că îmbunătățește în permanență gradul de securitate al aplicației. În plus, a explicat că a fost nevoie ca personalul medical, singurul care are acces, să poată căuta un pacient doar în baza numelui pentru că au fost mulți oameni testați fără CNP sau documente de identificare. „Corona-forms” reprezintă singura sursă prin care sunt gestionate informațiile privind testările și infectările cu virusul SARS-CoV-2.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: